Camerabewaking op en rond sportcentrum 'De Dreef'
Rond de Vorselaarse evenementenzaal en sporthal 'De Dreef' bevinden zich sinds geruime tijd camera's. Die bewezen reeds meermaals hun nut. Om het toezicht op de fietsenstalling te verhogen en zo criminaliteit tegen te gaan, plaatste de gemeente een bijkomende camera.

Vanaf vandaag nieuwe tentoonstelling in het gemeentehuis:
"Wat huist er in de Vorselaarse bodem?"
De tentoonstelling rond de diamantnijverheid is vorige week vrijdag nog maar afgebroken ... of er staat al een nieuw werkstuk klaar. Vanaf vandaag tot vrijdag 29 december kan u, tijdens de openingsuren, terecht in het Vorselaarse gemeentehuis voor de gratis tentoonstelling 'Wat huist er in Vorselaarse bodem?'.

De recente archeologische opgraving in het IOK-verkavelingsproject Proostlaan vormden de aanleiding. Dankzij de vondsten kan gesteld worden dat het gaat om een herverkaveling van een vroeger bewoond stuk land.

Tijdens het weekend van de Nacht van het Kempens Erfgoed kon de tentoonstelling al bewonderd worden in de kerk van Grobbendonk. Nu verhuist ze dus tot het einde van het jaar naar het Vorselaarse gemeentehuis. De tentoonstelling is uitermate geschikt voor jong én oud.

'Vondsten verdwijnen nog al te vaak in opslagplaatsen, zonder dat inwoners of latere bewoners er iets over horen. Dat wilden we vermijden. We merken dat heel wat mensen nieuwsgierig waren naar het resultaat,' zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Sara Van Rooy.

De dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen sprong mee op de kar en bracht een brochure uit, die te verkrijgen is bij een bezoek aan de tentoonstelling. Uit het archeologisch onderzoek blijkt dat er reeds in de ijzertijd (vanaf 800-500 voor Christus) en de Romeinse periode boerenfamilies woonden en werkten in het gebied.

Ze lieten heel wat interessante informatie achter, zo blijkt uit de vele vondsten. Zo zijn er verschillende huisplattegronden, waterputten en spiekers teruggevonden. Spiekers zijn opslagplaatsen die dankzij hun verhoogde vloer de vooraad verschermden tegen vocht en knaagdieren.

Hiernaast zijn vooral typisch regionaal aardewerk, bouwkeramiek (625 stukken, goed voor 65 kilogram), slijp-en maalstenen teruggevonden uit deze periodes. De meest bijzondere vondst is wellicht die van (een deel van) een ladder. Hij dateert uit de vierde tot derde eeuw voor Christus.

Gemeente Vorselaar blijft inzetten op duurzaamheid
Vorselaar zette de afgelopen jaren al sterk in op meer energiezuinige en klimaatverantwoorde vervoersmiddelen. Zo was er de aankoop van een CNG-voertuig voor de technische dienst en een Stint (elektrische bolderkar) die gebruikt wordt voor het vervoer van kinderen van/naar de buitenschoolse kinderopvang.

De gemeente won bovendien een elektrische fiets nadat ze het meeste deelnemers had kunnen engageren voor de samenaankoop groene stroom van de provincie Antwerpen. Vorselaar gaat verder op zijn elan met de aankoop van een elektrische bakfiets.

De medewerkers van de technische dienst en poetsdienst zullen hier gebruik van kunnen maken voor korte afstanden en klusjes waarbij niet veel materiaal nodig is.

Op 18 november wordt aan het sportcentrum ook een dubbele elektrische laadpaal geplaatst. Bezoekers en toeristen hebben er vanaf nu dus de mogelijkheid om daar elektrisch op te laden.

'We vinden dat gemeenten een voortrekkersrol moeten spelen om inwoners te sensibiliseren. In 2018 staan er nog meer duurzame ingrepen, zoals de plaatsing van zonnepanelen op de sporthal, de evenementenzaal, het dienstencentrum en het gemeentehuis, op het programma,' zegt schepen van milieu Filip Van den Broeck.

Veegmachine als antwoord op pesticidenvrij beheer
De gemeente Vorselaar ging recent over tot de aankoop van een gloednieuwe veegmachine. Die moet de technische dienst bijstaan in het toenemend onderhoud, als gevolg van het pesticidenvrij beheer.

De veegmachine dient om de voetpaden in de gemeente te reinigen zodat de voedingsbodem voor onkruid tot een minimum wordt gereduceerd. Er werd geopteerd om een compacte maar erg krachtige veegmachine aan te kopen met een kleine draaicirkel.

Deze machine is ideaal voor het vegen van voetpaden en beperkte ruimtes. Ook aan het milieu werd gedacht. Deze machine heeft een laag brandstofverbruik, een lage geluidsemissie en een standaard voorzien waterrecycling systeem. Dit toestel wordt ook gebruikt door het Havenbedrijf van Antwerpen.

Vorselaar onderwijsdorp: lancering www.vorselaar.be/leerkracht
Vorselaar is het grootste onderwijsdorp van Vlaanderen met niet alleen drie basisscholen maar ook een grote secundaire school (Kardinaal Van Roey-instituut) en een hogeschool (Thomas More), studentenkoten, studentenclub, enz.

Om de honderden leerkrachten in Vorselaar te ondersteunen, en ook volop Vorselaar mee uit te spelen in hun onderwijs en activiteiten, ondersteunt de gemeente met een praktische website: www.vorselaar.be/leerkracht.

'Daar vinden ze een overzicht van alle vormen van informatie en ondersteuning die u als leerkracht kan krijgen in het kader van uw lesopdracht: lespakketten over de gemeente en regio, ontspanningsmogelijkheden en uitstappen (op uitstap in eigen dorp), historische informatie over Vorselaar, enz.

Om hen te bedanken voor hun dagelijkse inzet om de kinderen en jongeren hier in Vorselaar te vormen, werden ze tijdens de Dag van de Leerkracht getrakteerd op een ontbijt', stelt Mizel Gebruers, schepen van onderwijs.

Tegelijk met de website voor de leerkrachten, werd ook een website voor studenten gelanceerd: www.vorselaar.be/student. Studenten vinden er praktische info over studentenkoten, brandveiligheid, parkeren, horeca in Vorselaar, ...