U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
20.09.2017 - 08.25u
Door: Herman Gezelle

Voortkapel krijgt een Pastoor Van Hoofstraat : Voortkapel heeft er binnenkort een straat bij: de Pastoor Van Hoofstraat, een nieuwe zijstraat van de hoofdweg door het dorp, Ter Voort, tussen de Nieuwebaan en de Bochtestraat. De gemeenteraad keurde maandag de nieuwe straatnaam goed. In de straat komen vijftien woningen.

Alfons Van Hoof (1891-1970) was priester, schrijver, aalmoezenier en weerstander. Tijdens de Eerste Wereldoorlog smokkelde hij brieven van frontsoldaten naar hun families. Zijn hond was daarbij een trouwe helper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij aalmoezenier in de gevangenis van Leuven. Hij stond er heel wat terdoodveroordeelden bij in hun laatste uren. Van Hoof was ook schrijver en toneelschrijver. In 1951 ging hij met pensioen en keerde hij terug naar Voortkapel. Hij hielp er de pastoor met de zondagsdienst. Iedereen noemde hem pastoor Van Hoof. Hij overleed op 2 januari 1970.

Ook nieuwe straat in Oevel

De gemeenteraad keurde maandag ook het wegtracé goed voor een nieuwe weg vanuit de Nachtegaalstraat in Oevel. In het nieuwe weggetje komt een verkaveling met plaats voor drie urban villa's met zeventien woongelegenheden en vier eengezinswoningen. Het is een goed voorbeeld van een inbreidingsproject in het centrum van Oevel. De straat heeft voorlopig nog geen naam.

Gemeente pakt verwaarloosde woningen aan

Eigenaars van huizen die meer dan twaalf maanden op de lijst van verwaarloosde woningen en gebouwen staan, krijgen vanaf 2018 en na een grondig onderzoek, een belastingsaanslag voor verwaarlozing. De belasting bedraagt 1980 euro het eerste jaar, en kan nog stijgen als de woning meerdere jaren verwaarloosd blijft.

Op die manier heeft de gemeente een instrument om de kwaliteit van de woonomgeving hoog te houden. Het belastingsreglement is geen nieuwe uitvinding, ze bestaat nu ook al op Vlaams niveau. De gemeente werkt voortaan samen met intercommunale IOK voor het opstellen van de lijst. Naast een belasting op verwaarlozing bestaat er in de gemeente ook een belasting op leegstand.

Snelheid omlaag in Schuurveldstraat Oosterwijk

De Schuurveldstraat in Oosterwijk is een veel gebruikte binnenweg tussen de Olenseweg en Oevel. De buurt heeft dan ook geregeld last van sluipverkeer en overdreven snelheid. En dat terwijl ook heel wat fietsers de straat gebruiken.

Enkele maanden geleden organiseerde de gemeente een enquête in de straat om het proefproject met snelheidsremmers te evalueren. De gemeenteraad besliste maandag om ook de maximumsnelheid in de hele straat naar beneden te brengen. Voortaan mag je er niet harder dan 50. Ook komt er een fietssuggestiestrook.

Westerlo tegen kernwapens

Alle gemeenteraadsleden ondertekenden maandagavond een motie tegen kernwapens van de stad Ieper. Momenteel zijn 132 landen aan het onderhandelen over een kernwapenverdrag dat de aanmaak, het bezit, het transport en het gebruik van kernwapens wereldwijd moet verbieden. In de motie staat dat de Belgische regering alles in het werk moet stellen om te garanderen dat men kernwapens nooit meer zal gebruiken.

De gemeente roept ook alle inwoners op om de motie mee te ondertekenen. In vredesmaand november kan je ze nalezen in het gemeentelijk infoblad Westel Info. Ondertekenen kan vanaf dan aan het onthaal van het gemeentehuis en via de website www.westerlo.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto