Deze week helikoptervluchten boven Grote Nete om radiologische vervuiling in kaart te brengen

Schrik niet als je woensdag of donderdag een helikopter van het leger over de Grote Nete ziet vliegen. Tijdens die vluchten wil het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle FANC de oevers van de Grote Nete radiologisch in kaart brengen. Het resultaat dient voor een bodemonderzoek van OVAM voor de verdere uitwerking van het Sigmaplan voor de bescherming van Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren.

In 2003 toonde onderzoek aan dat er verhoogde concentraties radium waren langs de Grote Nete tot in Lier. Naar aanleiding van de verdere uitwerking van het Sigmaplan zijn die radiumconcentraties opnieuw actueel. In januari is OVAM daarom gestart met een bodemonderzoek. Dat onderzoek loopt nog tot eind dit jaar. Meer info vind je op de website van het FANC.

Nieuwe gracht en riool in de Pastorijstraat in Heultje

Op 2 oktober start aannemer Hegrola in opdracht van de gemeente met werken in dePastorijstraat in Heultje. Tussen de Oude Westmeerbeekseweg en de Eksterstraat wordt onder de rijweg een riolering aangelegd voor de afvoer van vuil water. Ook komen er nieuwe grachten aan beide zijden van de weg voor de opvang en het laten doorsijpelen van regenwater in de bodem.

De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, 4 tot 6 weken. Er zijn omleidingen voor het verkeer. De bewoners kregen een infofolder over de werkzaamheden.