U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
24.01.2018 - 14.48u
Door: Jens Nnieuws Jens

Stoepen in nieuwe straat Molenerf

Op donderdag 25 januari start aannemer Hegrola in opdracht van de gemeente met de aanleg van een brede stoep voor huisnummers 10 tot 20 aan de rechterkant van Molenerf. De werken zullen enkele dagen duren. Ongeveer gelijktijdig start ook aannemer Helsen, in opdracht van de verkavelaar, met de aanleg van een stoep voor huisnummers 22 tot 28 aan dezelfde kant van de straat. Molenerf is een nieuw straatje in Tongerlo. Het is een zijstraat van de Geelse straat tussen Meuleveld en het kapelletje.

Dit weekend stiftenverkoop Damiaanactie

Lepra en tuberculose genezen, daar engageert de Damiaanactie zich voor. Om geld in te zamelen voor deze projecten verkoopt Damiaanactie Westerlo op zaterdag 27 en zondag 28 januari stiften aan de supermarkten. Leerlingen van de Sint-Lambertusscholen en De Springplank verkopen de stiften ook huis-aan-huis. Ook voetbalclub KVC Westerlo steunt de campagne. Een pakketje stiften kost 6 euro.

Stedenbouwkundige verordening over het versterken van de woonkwaliteit goedgekeurd

De gemeenteraad heeft op maandag 22 januari de stedenbouwkundige verordening over het versterken van de woonkwaliteit definitief vastgesteld. Samen met het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening GECORO en het advies van het Departement Omgeving wordt de verordening nu naar de deputatie van de provincie Antwerpen gestuurd voor goedkeuring.

In de verordening staan minimumnormen waaraan nieuwe woningen moeten voldoen. Het gaat daarbij over het soort kamers in een woning, de grootte van de woning en de buitenruimte, de hoogte van plafonds, de inval van daglicht en het aantal parkeerplaatsen. Je kan de ontwerptekst nalezen op www.westerlo.be.

Westerlo treedt toe tot de statiegeldalliantie
De gemeenteraad beslistte maandagavond om toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Die organisatie spoort de regering aan om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes om zo zwerfvuil te vermijden.

Al meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Daarbij zijn ook al een zevental Vlaamse gemeenten. Zwerfvuil is ook in Westerlo een dagelijks probleem waarvoor heel wat mankracht ingezet wordt om het op te ruimen. Ondanks meer dan vijftig zwerfvuilpeters en -meters en regelmatige sensibiliseringsacties komt er maar geen einde aan de hoeveelheid afval langs wegen, bossen en velden.

Sint-Lambertuskerk heeft restauratie nodig

De gemeente is van plan om de beschermde Sint-Lambertuskerk in het centrum van Westerlo grondig te laten renoveren en heeft daarom opnieuw een prijsvraag uitgeschreven voor een onderzoek naar de staat van de gevels van de kerk. Men wil onderzoeken wat de impact is van een gevelreiniging op de buitenmuren en op de ijzerzandsteen. Ook moet zo duidelijk worden welke herstelmortel men best gebruikt.

De Sint-Lambertuskerk van Westerlo heeft een lange bouwgeschiedenis. Het koor van de neogotisch verbouwde kerk gaan terug tot 1416. Het schip dateert uit de zestiende eeuw en de toren werd heropgebouwd in 1760. De kerk werd in 1976 beschermd als monument. Het kerkhof rond de kerk vormt een beschermd landschap.

College geeft advies over Plan-MER Golfterrein Witbos

Golfclub Witbos wil haar golfterrein op de grens van Herentals en Westerlo uitbreiden tot een volwaardig golfterrein met 18 holes en oefenterreinen. Daarnaast wil ze dat er op het terrein ook een evenementenhal, een nieuw clubhuis, een hotel, een speelbos en extra parkeerplaatsen komen.

Om de mogelijke effecten van dat plan op mens en milieu in kaart te brengen, was er in april-mei een openbaar onderzoek. Op basis van de opmerkingen heeft de gemeente Westerlo aan dat plan nu een positief advies gegeven. De gemeente vraagt wel dat er heel omzichtig omgegaan wordt met het kappen van bomen op het terrein. Ook Stad Herentals moet een advies geven over het plan. Het advies over het Plan-MER is een van de vele stappen die gezet moeten worden, vooraleer er echt een vergunning afgegeven kan worden.

Infovergadering over aanvraag omgevingsvergunning Magazijnen Hendrickx

Een honderdtal Heultjenaren daagden gisterenavond op in de Merodezaal voor een infovergadering over de aanvraag voor een omgevingsvergunning van Magazijnen Hendrickx. Magazijnen Hendrickx is een bedrijf uit de Fabriekstraat 17 in Heultje. Ze zorgen voor de opslag en het vervoer van allerlei producten. Na aanpassing van de vergunning wordt het een zogenaamd Sevesobedrijf en moet het voldoen aan strengere richtlijnen.

De presentaties van de infovergadering kan je nalezen op www.westerlo.be. Het openbaar onderzoek zelf loopt nog tot 14 februari. Met opmerkingen op de aanvraag kan je tot die dag terecht bij de milieudienst op het gemeentehuis en op het omgevingsloket.

imageMeer nieuws

Strandpret op wielen voor kinderen met een fysieke beperking

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 12.08.2022 - 09.13u

SKS Herentals - KFC Herenthout 5-1 : leuke oefenpot bij tropische temperaturen

SKS Herentals - KFC Herenthout 5-1 : leuke oefenpot bij tropische temperaturen
Herentals | Herenthout | Neteland 11.08.2022 - 22.33u

Nieuwe fiets- en wandelkaart langs uitkijkpunten in (H)Oogverblindend Landschap van de Voorkempen

Nieuwe fiets- en wandelkaart langs uitkijkpunten in (H)Oogverblindend Landschap van de Voorkempen
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 11.08.2022 - 19.39u

Rijbewijs ingetrokken van 18-jarige uit Ravels : roekeloos rijden

Kempen regio | Turnhout regio 11.08.2022 - 19.05u

43-jarige man uit Herentals verdronken in recreatiedomein de Lilse Bergen

Kempen regio | Lille | Neteland 11.08.2022 - 19.01u

Decathlon België waarschuwt voor valse weggeefacties via sociale media

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Olen 11.08.2022 - 14.11u

Erkenning Imeldaziekenhuis – HeiligHartziekenhuis als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie verlengd

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 11.08.2022 - 13.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto