Stedenbouwkundige verordening over het versterken van de woonkwaliteit

De gemeenteraad heeft de stedenbouwkundige verordening over het versterken van de woonkwaliteit goedgekeurd. In die verordening staan minimumnormen waaraan nieuwe woningen moeten voldoen. Het gaat daarbij onder andere over de kamers in een woning, de grootte van de woning en de buitenruimte, de hoogte van plafonds, de inval van daglicht en het aantal parkeerplaatsen voor auto's en fietsen. Je kan de verordening nalezen op www.westerlo.be.

De helpende dierenpoten vangt dolende dieren op

De gemeente gaat een overeenkomst sluiten met vzw De Helpende Dierenpoten uit Nieuwenrode voor de opvang van dolende dieren. Door de sluiting van het dierenasiel van Aarschot kan de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming niet meer instaan voor het bijhouden van zwerfdieren.

De gemeente betaalt 25 euro plus een kilometervergoeding van 0,35 euro voor het ophalen van de dieren. Als de eigenaar van het dier niet gevonden wordt, betaalt de gemeente een dagvergoeding van 3 euro voor de opvang, en dat voor maximaal vijftien dagen.

Als de eigenaar teruggevonden wordt, betaalt de eigenaar al die kosten aan de vzw. Dolende of vermiste dieren kan je aangeven bij de lokale politie. Elk jaar worden op die manier enkele tientallen dieren uit Westerlo opgevangen.

Hondenloopweide in Den Asberg

Nog voor de zomervakantie gaat de hondenloopweide in Domein Den Asberg in Zoerle-Parwijs open. Een hondenloopweide is een omheinde groenzone waarin honden naar hartenlust kunnen spelen en rondrennen onder het waakzame oog van hun begeleider.

Op het domein is een voldoende groot terrein van meer dan 4000 vierkante meter beschikbaar. Hondenliefhebbers vragen al een hele tijd naar een hondenloopweide in de gemeente. De gemeente Westerlo legt de hondenweide aan.

Huisconcert Academie op zaterdag 28 april

Op zaterdag 28 april om 15 uur geven de jonge talenten van de Academie voor Muziek, Woord en Dans Geel een concert voor het goede doel. Daarvoor laten ze zich inspireren door Jef Neve, pianist en componist én oud-leerling van de Academie.

Je kan de talenten aan het werk zien en horen in de concertzaal van de Kunstencampus in de Boerenkrijglaan 23 in Westerlo. Na het concert is er een kleine receptie, gesponsord door Rotaryclub van Westerlo.

Toegang is een vrije gift. De opbrengst is voor het project Ghetto Classics Kids, dat al jaren gesteund wordt door Jef Neve. Vooraf reserveren is nodig. Meer info en reserveren kan op chantal.verheijen@amwdgeel.be en op de Facebookpagina Ghetto Classics.

Restauratie gebouwen Beddermolen gestart

Deze week is de restauratie gestart van de gebouwen van de Beddermolen in de Molenwijk in Tongerlo. De werkzaamheden aan het molenhuis met stal, de schuur, het bakhuisje en het bijgebouw duren ongeveer een jaar.

Kempens Landschap is opdrachtgever en coördineert de werken in samenwerking met de gemeente Westerlo. Voor de restauratie kunnen ze rekenen op financiële steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Bij de restauratie worden de oorspronkelijke vorm en de erfgoedwaarde van de site ten volle gerespecteerd, maar tegelijkertijd zullen de gebouwen maximaal voldoen aan de hedendaagse milieu- en comfortnormen.

Daarvoor gebruikt men innovatieve technieken zoals een speciaal type dubbel glas, innovatieve dakisolatie en elektrische vloerverwarming met amorfe linten. Op die manier wordt de Beddermolen een belangrijk voorbeeld voor restauraties in de erfgoedsector!

De gebouwen zijn klaar tegen de zomer van 2019. Het molendomein wordt zo een ideale plek om te vertoeven op mooie dagen en een perfecte uitvalsbasis om op ontdekking te gaan in het Merodegebied. Meer info op www.kempenslandschap.be.

Twee nachten verkeershinder op en rond fly-over in Oevel

In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 april tussen 22 en 6 uur wordt de openbare verlichting op de fly-over tussen de brug over het Albertkanaal en de rotonde aan de kant van DAF Trucks hersteld. De fly-over is daarvoor tijdelijk afgesloten.

Ook de oprit van de E313 richting Antwerpen aan de watertoren is tijdelijk dicht voor het herstellen van een verlichtingspaal. Dat gebeurt in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 april. Er is telkens een omleiding. Alle info over verkeershinder door werkzaamheden en evenementen vind je op www.westerlo.be.

Gemeente viert drie Laureaten van de Arbeid

Dave Bolsius uit Voortkapel, Johan Vandeburie uit Westerlo en Urbain Pollet uit Trienenkant hebben van de koning de titel en het gouden ereteken van Laureaat van de Arbeid in de sector Bouw gekregen. Het organiserende comité verleende hen het label van Expert. De eretekens werden in november uitgereikt in Brussel.

De drie laureaten worden binnenkort uitgenodigd voor de uitreiking van de brevetten en een receptie. Dat gebeurt in aanwezigheid van Eredeken van de Arbeid Willy Pairoux.

Gemeentediensten gesloten op dinsdag 1 mei, open op maandag 30 april

Op dinsdag 1 mei zijn het gemeentehuis, het OCMW, Lokaal Dienstencentrum TerHarte, de bib, het recyclagepark, de Kinderclubs, Sportpark en Zwembad De Beeltjens en Toerisme Westerlo gesloten. Op maandag 30 april zijn alle diensten wel open, er wordt geen brugdag gemaakt.