U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
27.06.2018 - 16.12u
Door: Mark Jaspers

Nieuw leven voor oude rijkswachtkazerne Vismarkt en omgeving
De kogel is door de kerk. De gemeente verkoopt de oude rijkswachtkazerne op de Vismarkt en de achterliggende parking aan bvba Immoment uit Westerlo. Op die manier is een strategisch project mogelijk om de hele omgeving op te waarderen en om het dorpsleven in Westerlo een nieuw elan te geven.

Het hele project gebeurt met heel veel respect voor de historische waarde en de architectuur van het oude gebouw. In de rijkswachtkazerne komen een dokterspraktijk, een ijsbar en een appartement, in het zijgebouw een delicatessezaak en in het achterliggende poortgebouw een bistro en een B&B.

Ook Feestzaal Rustiek naast de kazerne en het achterliggende binnengebied aan de De Busserstraat kunnen betrokken worden in het project, enerzijds als een mogelijk dorpsgemeenschapscentrum Rustiek, anderzijds als een woonproject in het binnengebied. Onder de grond komt een deels openbare parking.

De gemeente was op zoek naar een nieuwe invulling voor de oude rijkswachtkazerne sinds de verhuis van de brandweer naar het Veiligheidscentrum en de verhuis van de Kinderclub naar Tongerlo. Voordien deed het gebouw sinds 1896 dienst als rijkswachtkazerne. De toewijzing gebeurde door het college van burgemeester en schepenen na de gemeenteraad van maandagavond.

Plan uitbreiding bib Westerlo klaar
Het plan voor de uitbreiding van de bib van Westerlo is klaar. De gemeenteraad keurde maandag het bestek goed waarmee de aannemer binnenkort aan de slag kan.

De bib in het Kasteelpark in Westerlo krijgt een grotere inkomzone. Daarin is ook plaats voor een inleverschuif en receptieruimte. Ook de jeugdbib vergroot en er zijn verbeteringswerken gepland aan het zaaltje van de bib.

In het ontwerp gebruikte architecte Sarah Theeuws veel glas zodat het gebouw, dat van begin jaren 90 dateert, een veel hedendaagsere en meer open uitstraling krijgt. Ook de verwarming, de ventilatie en koeling krijgen een update zodat ze voldoen aan de huidige en toekomstige normen.

De bib van Westerlo blijft groeien. Vooral de jeugdafdeling doet het erg goed. Geregeld zijn er gesmaakte lezingen en activiteiten. Ook komen de Westelse scholen er vaak op bezoek. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de digitalisering van de catalogus en de uitleen. Met deze uitbreiding maakt men de modernisering van de dienstverlening ook naar buiten heel zichtbaar.

Groen licht voor heraanleg Schoolstraat Heultje
Tijdens de zomermaanden worden de fiets- en schoolzone in de Schoolstraat in Heultje aangepakt. De huidige proefopstelling wordt daarbij verbeterd en duurzaam aangelegd. De fietsstrook wordt uitgebroken en vervangen door rode klinkers. Tussen de fietsstrook en de autostrook komen dunne paaltjes.

Ook de goot tussen de stoep en de fietsstrook wordt vernieuwd. En aan de schoolpoort van de kleuterschool komen omegabeugels zodat men er als voetganger niet zomaar op de rijbaan terecht kan komen.

De heraanleg kost 71 000 euro. Het is een duurzame investering in de verkeersveiligheid in de onmiddellijk omgeving van de school van Heultje.

Rioleringsproject in August Cannaertsstraat, Heultjedorp en omgeving
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft eindelijk de voorontwerpen voor de rioleringsprojecten in Heultje goedgekeurd. De gemeente heeft daarom aan studiebureaus Infrabo en Arcadis de opdracht gegeven om uitvoeringsdossiers op te maken.

De werken bestaan uit de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel voor regenwater en afvalwater, de heraanleg van de straten, de aanleg van een nieuw dubbelrichtingsfietspad in de August Cannaertsstraat, gescheiden van de rijweg, en het vervangen van de huidige bomen in de August Cannaertsstraat door nieuwe.

Het projectgebied bestaat uit Achterheide, de August Cannaertsstraat en Heultjedorp van de Processieweg tot aan het fietspad Aarschot-Herentals en zijstraten Diamantweg, Lievekensstraat, Oude Westmeerbeekseweg, Ploegstraat, Processieweg en Wittegracht.

De komende weken en maanden zijn er plaatselijk enkele testboringen. Die proeven duren nooit lang en veroorzaken normaal gezien geen grote hinder. De start van de werken is voor eind 2019-begin 2020. In de maanden en weken voordien zijn er nog twee infovergaderingen met de omwonenden: een over het plan en een over het verloop van de werkzaamheden.

Happy Shopping Days van woensdag tot zondag
Happy Shopping Days! Dat zijn koopjes, gezellige terrassen, kinderanimatie en optredens op en rond de Grote Markt van Westerlo. Deze braderijdagen van de Westelse middenstand vinden plaats van woensdag 27 juni tot zondag 1 juli.

Op zaterdag 30 juni is er op de Happy Shopping Days ook veel te doen voor sportievelingen, kinderen en muziekliefhebbers . Het begint om 11 uur met de Family Run & Bike, een sportief evenement voor de hele familie. 's Namiddags en 's avonds zijn er optredens van de Crazy Disco Show For Kids om 16.15 uur, De Romeo's om 19 uur en de Belgische tributeband De Mavorix om 21 uur. DJ Kenn Colt stuurt je blij de nacht in vanaf 22.30 uur.

Roefel op zaterdag 30 juni
Roefel is al jaren een hoogdag voor kinderen van de lagere school. Op die dag kunnen ze een kijkje nemen in de wereld van de volwassenen en zelf dingen uitproberen zoals helpen in de bibliotheek, politieman zijn voor een dag, een kijkje nemen achter de schermen van het zwembad, honden trainen in de hondenclub en nog zoveel meer. In groepjes van ongeveer vijfentwintig, pendelen de kinderen van activiteit naar activiteit onder begeleiding van monitoren.

De Roefeldag sluit af op de Happy Shopping Days op de Grote Markt om 16 uur. De kinderen kunnen hier opgehaald worden of samen met hun ouders blijven voor het optreden van de Crazy Disco Show.

Op stap met Stabbel op zondag 1 juli
Wil je de zomervakantie met een leuke wandeling beginnen? Ga dan mee 'Op Stap met Stabbel' op zondag 1 juli. Je kan kiezen uit een wandeling van 5 of 12 kilometer. Vertrekken doe je tussen 8 en 15 uur aan het Boswachtershuis, Papedreef 1 in Westerlo. Kostprijs is 3 euro, inclusief consumptie en proevertje onderweg. Voor gezinnen met kinderen is er een bijzondere wandeling met zoektocht en doe-opdrachten.

Stabbel wandelt ook nog in andere gemeenten in de buurt van Westerlo. Vanaf woensdag 4 juli zijn er daarnaast ook nog wekelijkse zomeravondwandelingen in elk dorp van Westerlo.

Wat is er deze week te doen in Westerlo?

woensdag 27 juni
Voorleeskwartiertjes in de bib, 14 uur

Kinderweek Fien Boys met beach soccer en beach volley achter de kerk in Tongerlo

donderdag 28 juni
Kinderweek Fien Boys met beach soccer en beach volley achter de kerk in Tongerlo

vrijdag 29 juni
Kinderweek Fien Boys met beach soccer en beach volley achter de kerk in Tongerlo

Openingsfeest Zomerbar met zuiderse muziek van dj Sugar Charly in het Kasteelpark, vanaf 18 uur

Kermisquiz Koninklijke Fanfare De Strijders in het Klokkenhof, 20 uur

zaterdag 30 juni
Happy Shopping Days met optreden De Romeo's & The Mavorix op de Grote Markt
Zomerbar zomert met tapasavond in het Kasteelpark, vanaf 14 uur

Roefeldag met aankomst op Happy Shopping Days

Ontbijt Happy Shopping Days ten voordele van Mercy Children's Home in Ghana op de Grote Markt, 9 tot 11 uur

Kermisoptredens (14 uur) en Kermisbal (22 uur) Koninklijke Fanfare De Strijders en FC Verachtert in het Klokkenhof

zondag 1 juli
Rommelmarkt Gezinsbond Heultje in Heultjedorp, 8 tot 16 uur

Zomerbar Zondag rustdag met yoga, brunch, kindernamiddag en jamsessie in het Kasteelpark, vanaf 10 uur

Kermisterras met aansluitend discobar Koninklijke Fanfare De Strijders in het Klokkenhof, 14 uur

Op stap met Stabbel met start aan het Boswachtershuis, 8 tot 15 uur

Zomerbar praatcafé Kasteelpark, 14 uur

Kermis Oosterwijk

maandag 2 juli
Kermis Oosterwijk

dinsdag 3 juli
Kermis Oosterwijk

Zomerbar praatcafé Kasteelpark, 14 uur

meer info op www.westerlo.be en Facebookpagina Gemeente Westerlo

gemeente Westerlo - Boerenkrijglaan 61 - 2260 Westerlo

014 54 75 75 - info@westerlo.be

imageMeer nieuws

Karolien Marck : 'KanGoe, online platform rond overprikkeling en burn-out preventie'

Karolien Marck : 'KanGoe, online platform rond overprikkeling en burn-out preventie'
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.04.2021 - 15.55u

Nachtelijke autoinbraken in Vorselaar

Nachtelijke autoinbraken in Vorselaar
Neteland | Vorselaar 16.04.2021 - 14.12u

Amerikaanse medisch adviseur Fauci: "Pauze met Johnson & Johnson is geen annulatie"

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.04.2021 - 09.18u

Vaccinaties : misschien volgend jaar 3e prik met Pfizer-vaccin

Vaccinaties : misschien volgend jaar 3e prik met Pfizer-vaccin
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.04.2021 - 08.11u

Voka : "Volwaardig exitplan voor alle sectoren blijft hard nodig"

Voka : "Volwaardig exitplan voor alle sectoren blijft hard nodig"
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.04.2021 - 16.05u

Na amper een maand verdwijnt raamregel voor treinen naar de kust alweer

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.04.2021 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto