U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
19.12.2018 - 10.17u
Door: Lex Verellen

Guy Van Hirtum legt eed af als burgemeester van Westerlo

Op maandag 17 december legde burgemeester Guy Van Hirtum bij provinciegouverneur Cathy Berx opnieuw de eed af als burgemeester van Westerlo. Zijn echtgenote Sonja Vannuten, het voltallige nieuwe schepencollege, de nieuwe voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad en algemeen directeur Jo Vankrunkelsven waren aanwezig bij dit plechtige moment in het nieuwe provinciehuis in Antwerpen.

Guy Van Hirtum (59) is advocaat, woont in Tongerlo en begint zo aan zijn vijfde ambtstermijn. Hij zetelt voor CD&V (toen nog CVP) in de gemeenteraad sinds 1989. In 1995 werd hij schepen. Een jaar later nam hij de burgemeesterssjerp over van zijn voorganger Jos Dupré.

Met meer dan 4000 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober behaalde hij net zoals in 2000, 2006 en 2012 het hoogste aantal voorkeurstemmen.

Geen vergunning meer voor slachthuis Oevel

Nadat Vlaams minister Joke Schauvliege begin deze maand een nieuwe vergunning weigerde voor het slachthuis van Oevel, organiseerde het college van burgemeester en schepenen eind vorige week overlegvergaderingen met het actiecomité tegen het slachthuis, de milieuinspectie en het bedrijf zelf.

De minster verklaarde haar beslissing door te stellen dat de geurhinder en de hinder door transporten naar het slachthuis ervoor zorgen dat de sereniteit van de begraafplaats langs het slachthuis in het gedrang komt.

Die hinder is niet te verenigen met de functies die een begraafplaats geacht wordt te vervullen. Zo bevestigde de minister het standpunt van het actiecomité en de argumenten van de gemeente. De milieuinspectie liet tijdens het overleg alvast weten dat ze haar verantwoordelijkheid zal opnemen.

Een natuurbegraafplaats in Westerlo?

Westerlo organiseert in februari een infovergadering over de eventuele aanleg van een natuurbegraafplaats. Datum en uur van de bijeenkomst worden binnenkort bekend gemaakt. Het voorstel om een natuurbegraafplaats in te richten kwam er tijdens een eerdere gemeenteraad.

Er is nog geen concrete plek of invulling. De gemeente nodigt daarom een aantal sprekers uit om hun ervaringen en tips met natuurbegraafplaatsen te delen. Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats in een bos of in een parkachtig landschap. De graven zijn er sober uitgevoerd. Het is de bedoeling dat ze opgaan in de omgeving.

Kerstkroegen, winterbars en nieuwjaarshutten

Op heel wat plekken in Westerlo zijn er, ook na de kersmarkt van vorige week, heel wat kerstkroegen, winterbars en nieuwjaarshutten. Ze zorgen voor gezelligheid en sfeer in onze zeven dorpen. Wil je weten waar de dichtsbijzijnde pop-up-kerstontmoetingsplek is? Je vindt een overzicht in de agenda onderaan deze nieuwsbrief.

Sluitingsdagen diensten gemeente en OCMW

Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode zijn de diensten van gemeente en OCMW gesloten op maandag 24 december, dinsdag 25 december, woensdag 26 december, maandag 31 december en dinsdag 1 januari. Zwembad De Beeltjens is wel open op woensdag 26 december. Het secretariaat van de Kinderclub en Toerisme Westerlo zijn gesloten tussen kerst en nieuw.

Westerlo maakt zich klaar voor 2019

Op de gemeenteraad van maandag 17 december stonden heel wat agendapunten die Westerlo financieel en organisatorisch voorbereiden op 2019. 2019 is niet alleen het eerste jaar van de nieuwe legislatuur, maar ook het eerste jaar dat gemeente en OCMW volledig geïntegreerd samenwerken.

Dat komt tot uiting in het zogenaamde eenjarig meerjarenplan lokaal bestuur Westerlo dat de gemeenteraad goedkeurde. Dat plan is een eerder technische versie met het budget van gemeente en OCMW. In de loop van 2019 kan dat nog bijgesteld worden. Eind 2019 moet het leiden tot het meerjarenplan 2020-2025. Je vindt de documenten op www.westerlo.be.
Meer nieuws

Europees Parlement staat stil bij Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust

Europees Parlement staat stil bij Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust
EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.01.2022 - 10.49u

Tel jij ook de tuinvogels tijdens Het Grote Vogelweekend?

Tel jij ook de tuinvogels tijdens Het Grote Vogelweekend?
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.01.2022 - 09.44u

Herentalse houtskeletbouwer Ecohuis in nieuw duurzaam jasje

Herentalse houtskeletbouwer Ecohuis in nieuw duurzaam jasje
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.01.2022 - 01.46u

Ontwerpteam geselecteerd voor herontwikkeling Droogdokkensite Haven Antwerpen

Ontwerpteam geselecteerd voor herontwikkeling Droogdokkensite Haven Antwerpen
Internationaal | Kempen regio | Provincie Antwerpen 26.01.2022 - 01.29u

Febelfin : 'Contactloos betalen is eenvoudig én veilig '

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.01.2022 - 01.16u

Te veel fijnstof in de lucht: "Stook geen hout in je kachel of haard"

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.01.2022 - 17.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto