Gratis wifi op publieke plaatsen in Westerlo

Westerlo krijgt 15 000 euro van de Europese Unie om op publieke plekken in de gemeente gratis wifi aan te bieden. De gemeente onderzoekt op dit moment welke locaties daarvoor in aanmerking kunnen komen. Westerlo stelde zich vorig jaar kandidaat voor het project WIFI4EU.

Binnen dat project krijgen achtduizend lokale overheden in de Europese Unie een budget om gratis draadloos internet te plaatsen op publieke locaties. In het gemeentehuis, het Lokaal Dienstencentrum, de bib, De Zoerla, en het Sportpark kan je nu al gebruik maken van gratis wifi via het netwerk freewifi2. Het paswoord is freewifi.

Een extra veld voor KFC Heultje

De gemeente gaat de landbouwgrond naast voetbalclub KFC Heultje in de Vijfhuizenstraat in Zoerle-Parwijs kopen. Dat kost 30 500 euro. Door de forse groei van het aantal jeugdspelers en jeugdploegen heeft de club immers extra ruimte nodig. Sinds enkele jaren speelt KFC Heultje op de terreinen van het vroegere Zoerle Sport in de Vijfhuizenstraat. Die terreinen zijn, zoals heel wat andere sportterreinen in de Westerlo, in erfpacht van de gemeente.

Ruimtelijke ordening wordt voortaan intergemeentelijk gehandhaafd

Westerlo gaat, net zoals de meeste andere Kempense gemeenten, deelnemen aan de intergemeentelijke dienst Handhaving Ruimtelijke Ordening van IOK. Sinds vorig jaar zijn er nieuwe regels over de handhaving van de ruimtelijke ordening. De inspecteurs en verbalisanten van IOK kunnen net zoals de politie, pv's, verslagen en stakingsbevelen opstellen. Daarnaast kunnen ze eventueel ook bijstaan met raad en aanmaningen. De nieuwe instantie gaat nog in 2019 van start.

Kan Westerlo de Reflex kopen?

Op de gemeenteraad werd maandag druk gedebatteerd over de eventuele aankoop van voormalige discotheek Reflex in de Boskant in Westerlo. De gemeente heeft haar interesse laten weten aan de eigenaars en de notaris. Door wetgeving is het als gemeente echter niet mogelijk om zomaar mee te doen aan een online veiling, daarom is er gevraagd om die verkoop even uit te stellen. Het is nog even afwachten om te weten of de eigenaars daarop willen ingaan...

7 van de 25 rode brievenbussen zijn weg

Westerlo is niet opgezet met de verwijdering van zeven rode brievenbussen door bpost en gaat daarom in overleg met het postbedrijf. Als reden voor de verwijdering haalt bpost de daling van het aantal verzendingen aan.

Volgens Bpost blijft er voor iedereen wel een brievenbus in een straal van 500 meter in stedelijk gebied en 1500 meter in landelijk gebied. Westerlo wil mee nadenken over een betere spreiding zodat de brievenbussen goed bereikbaar en vindbaar blijven. De verwijdering lijkt nu lukraak gebeurd te zijn, zonder rekening te houden met de veiligheid en de bereikbaarheid.

De brievenbussen op het Crilsplein in Trienenkant, in de Jaak Lemmenslaan in Zoerle-Parwijs, ter hoogte van de Olenseweg 135 en 317, in de Sint-Lambertusstraat 8 in Westerlo, in Tongerlodorp 31 en in de Veldstraat 12 in Voortkapel zijn verdwenen. Er blijven nog achttien brievenbussen over.

Assistentiewoningen krijgen nieuw dak

Na bijna vijfentwintig jaar dienst zijn de daken van de assistentiewoningen achter Woonzorgcentrum Parel der Kempen op de OCMW-site in de Verlorenkost aan renovatie toe. Die renovatie kost 200 000 euro. In de assistentiewoningen wonen een twintigtal ouderen.

Assistentiewoningen bieden valide senioren de mogelijkheid om zelfstandig in een rustige en beschermde omgeving te wonen. Ze hebben gezellige leef- en woonruimten, waar men alle kansen krijgt om zelfstandig te blijven.

Aangepaste diensten ter plaatse zoals poetshulp, thuisverpleging, maaltijden, onderhoud en herstelling helpen daarbij. Bij een noodsituatie kunnen de bewoners dag en nacht via het oproepsysteem een beroep doen op een verpleegkundige of een verzorgende van het naastgelegen woonzorgcentrum.

Met de Pamperbank halen we kinderarmoede uit de pampers

Westerlo gaat samen met Herselt, Hulshout en het Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo een zogenaamde Pamperbank oprichten met inzamelpunten in de drie gemeenten.

De aankoop van luiers neemt een serieuze hap uit het budget van jonge en kwetsbare gezinnen. Wie thuis overschotjes van niet-gebruikte luierpakketten heeft, kan daarmee terecht bij de Pamperbank. Die ingezamelde luiers worden vervolgens gesorteerd per maat en in ruilwinkel Mooi op de OCMW-site voor stempels aangeboden aan gezinnen die de luiers echt nodig hebben.

De inzamelcontainers komen op diverse plaatsen waar vooral gezinnen met kleine kinderen komen. Voor Westerlo denkt men aan de Kinderclub en het Consultatiebureau Kind en Gezin. De Pamperbank is al actief in heel wat gemeenten in West-Vlaanderen.

Tentoonstelling Droomarchitectuur in het gemeentehuis

Van 4 tot 27 februari kan je in het gemeentehuis naar de tentoonstelling Droomarchitectuur komen kijken. Het is een scholenproject van de Sint-Lambertusscholen, Daltonschool Het Leerlabo, de Academie voor Muziek, Woord en Dans Geel en de Academie voor Beeldende Kunst Westerlo, op initiatief van de cultuurraad.

Wat is er deze week te doen in Westerlo?

woensdag 30 januari

Voorleeskwartiertjes in de bib, 14 uur

Infoavond over gezond wonen in Lokaal Dienstencentrum TerHarte, 19.30 uur

Lezing door Rika Ponnet over de terugkeer van romantische liefde in de bib, 20.15 uur (VOLZET)

 

donderdag 31 januari

Infosessie Start To Triatlon West Fit in cafetaria Zwembad De Beeltjens

 

vrijdag 1 februari

Toneel De Bende van de Roze Ridder in kantine Immer Voort, 20 uur

 

zaterdag 2 februari

Concert Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Tongerlo in Tongelhof, 19 uur

Toneel De Bende van de Roze Ridder in kantine Immer Voort, 20 uur

 

zondag 3 februari

Cyclocross Westerlo in de Beeltjensdreef, vanaf 9.45 uur

Concert Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Tongerlo in Tongelhof, 14.30 uur

 

4 tot 27 februari

Droomarchitectuur, tentoonstelling in het gemeentehuis

 

dinsdag 5 februari

Infoavond Youth In Action voor jongeren met plannen voor vrijwilligerswerk in binnen- of buitenland in het gemeentehuis, 19 uur

Avondlezing met professor dr. Patrick Mullie in de vesperzaal van de abdij, 19.30 uur