U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
30.04.2019 - 18.24u
Door: Lex Verellen

Geen doorrijdend verkeer meer in Zoggestraat

De deels onverharde Zoggestraat tussen de Guldensporenlaan en de achterkant van 't Kuipje wordt binnenkort met paaltjes afgesloten voor doorrijdend autoverkeer.

Dat is voorgesteld op een buurtvergadering met bewoners, eigenaars en landbouwers uit de straat. Het gaat om een proefopstelling die enkele maanden later geëvalueerd wordt. Wandelaars, fietsers, ruiters en menners kunnen er nog steeds door.

De Zoggestraat is een kalme en deels onverharde straat in een mooi stukje natuur- en landbouwgebied in Westerlo. Gehaaste chauffeurs gebruikten de weg wel eens als sluiproute om de verkeerslichten aan het Bistplein te vermijden. Er wordt dan te snel gereden. Daar is deze fiets- en wandelroute niet voor gemaakt.

Waakzaam zorgen voor tieners

Op voorstel van het Jongerenwelzijnsoverleg organiseert Westerlo in het najaar een reeks thema-avonden over waakzaam zorgen voor tieners. De reeks is er speciaal voor ouders met vragen over het opvoeden van hun tieners.

Achtereenvolgens komen de thema's pubergedrag, autoriteit en gezag, waakzaam zorgen en hoe omgaan met spanningen aan bod. Medewerkers van het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang begeleiden de reeks die plaatsvindt in Lokaal Dienstencentrum TerHarte. Meer info volgt binnenkort in Westel Info en op www.westerlo.be.

Oplossing voor lawaaierige riooldeksels op komst

Riooldeksels die lawaai maken als er auto's of vrachtwagens over rijden: wie in de buurt van zo'n deksel woont, weet dat dat erg vervelend is. Vaak lossen we dat op met rubberen banden tussen het deksel en de rand van de put, maar in een aantal gevallen moet er meer gebeuren om het euvel te herstellen.

De gemeente heeft daarom de firma Hegrola uit Heultje aangesteld om enkele tientallen lawaaierige riooldeksels te herstellen. In eerste instantie komt Ter Voort in Voortkapel aan de beurt. Als dat goed verloopt, kunnen ook andere verbindingsstraten zoals Geneinde in Tongerlo aangepakt worden.

Lokaal Dienstencentrum TerHarte kijkt vooruit naar nieuw werkjaar

Lokaal Dienstencentrum TerHarte op de OCMW-site in de Verlorenkost is bezig aan haar vierde werkjaar en kijkt in haar jaarverslag 2018, samen met haar nieuwe coördinator, uit naar de toekomst. In TerHarte kunnen alle mensen van Westerlo, maar vooral senioren en zorgbehoevenden, terecht voor onder andere ontspanning, ontmoetingen en vorming.

Ook heel wat gezondheidsthema's komen er aan bod. Het zorgteam helpt je er op weg als je op zoek bent naar aangepaste ouderenhuisvesting. De juridische dienst kan helpen bij allerlei juridische vragen. Verder kan je er er elke middag samen lunchen of iets gaan drinken in het dorpscafé.

In 2019 wil men nog meer activiteiten organiseren, vaak samen met externe partners. Centraal staan ook de opvolging van het behoeftenonderzoek bij 75-plussers in Heultje en het verder openzetten van de deuren van het centrum. Er volgt daarom nog een open dag.

Lokaal Dienstencentrum TerHarte is een plek in hartje Westerlo waar je welkom bent en waar je uitgedaagd wordt om, goed omringd, je leven te verrijken en mee voor je geluk te zorgen! Kom gerust eens langs.

Zorgforum wil inzetten op buurtwerking, vrijwilligers en de verdere uitbouw van een armoedebeleid

Sinds 2009 maakt Westerlo er een gewoonte van om tweejaarlijks een zorgforum te houden, samen met zoveel mogelijk actoren uit de brede thuiszorg. Eind februari vond het vierde zorgforum plaats.

In het verleden leidde dit bijvoorbeeld al tot de opstart van het zorgteam en de uitgifte van een seniorengids. Ook voor de nabije toekomst zijn er heel wat plannen.

Die kan je onderverdelen in vier grote thema's: meer buurtwerking, ondersteuning voor mantelzorgers, de inzet van vertrouwenspersonen, straatverantwoordelijken en vrijwilligers in de zorg en de continuïteit van de zorg. Ook de verdere uitbouw van het armoedebeleid verdient heel wat aandacht.

Fluvius vervangt openbare verlichting door LED-lampen

Nadat Fluvius eerder dit jaar al de openbare verlichting verving in de Merodedreef en de Zandberg in Westerlo en in de Langstraat, de Meulemanslaan, Geneinde en Tolhuis in Tongerlo, komt binnenkort nog een reeks straten aan de beurt.

Het gaat over 31 te vernieuwen lichtpunten in Bergveld tussen de Grote Nete en Zoerleberg, 16 in de Boerenkrijglaan tussen Geneinde en Overwijs, 65 in Hoog Heultje, Goorbossen en de Gravin de Merodestraat, 22 in de Polderstraat, Nieuwstraat en Boerenkrijglaan binnen de ring van Westerlo, 127 langs de Olenseweg en 67 in Ter Voort.

In plaats van de vaak twintig jaar oude armaturen komt nieuwe energiezuinigere verlichting. Die kan men tijdens de stille uren tussen 23 en 5 uur eventueel ook dimmen tot 50 %. De kostprijs bedraagt 183 000 euro. Door het lagere energieverbruik dalen de elektriciteitsuitgaven van de gemeente met meer dan 30 000 euro per jaar. Op milieuvlak levert dat een besparing van meer dan 33 000 kilo CO2 per jaar op.

Sporteldag voor 50-plussers op zaterdag 4 mei

Op zaterdag 4 mei van 9.30 tot 15 uur is het Sporteldag voor 50-plussers in en rond Sportpark de Beeltjens in het Kasteelpark in Westerlo. Je kan meedoen met een heleboel sportieve activiteiten zoals curve bowls, volksspelen, tafeltennis, kubb, wandelen, petanquen, kegelen, badminton, linedance, fietsen, volksdans, zwemmen.

's Middags kan je deelnemen aan een gezamenlijke dans. Die wordt gefilmd in het kader van #sportersbelevenmeer. Deelnemen aan de Sporteldag kost 7 euro.

Opendeurdag Sprookjesbos op zondag 5 mei

Op zondag 5 mei vanaf 13.30 uur is het feest in het Sprookjesbos in de Papedreef 1 in Westerlo. De sprookjesfiguren staan te trappelen om hun grappige, spannende of ontroerende verhalen te vertellen, net zoals De Kleine Goochelaar en Lange Gust.

Voor speelplezier zijn er houten speeltoestellen, een avonturenparcours en een ritje op de draaimolen. Honger? Dan smaakt een wafel op een stokje! Het is allemaal in de prijs inbegrepen.

Tickets kosten 4 euro in voorverkoop bij Toerisme Westerlo en 5 euro aan de kassa. Je krijgt er ook een sprookjespakket met kaboutermuts voor. Parkeren kan aan sportpark De Beeltjens, Kasteelpark 6. Of kom met de fiets. Er is een ruime fietsparking aan het Boswachtershuis.

Bewonersbijeenkomst over verkeersveiligheid in Voortkapel op dinsdag 7 mei

Op dinsdag 7 mei om 19.30 uur is er een bewonersbijeenkomst over de verkeersveiligheid in Voortkapel. Die bijeenkomst vindt plaats in de vernieuwde polyvalente zaal in de Stijn Streuvelsstraat 9.

Op deze bewonersbijeenkomst gaan we aan de slag om goede gezamenlijke oplossingen te vinden voor het verkeer in Voortkapel. Op het programma staan een vijftal voorstellen ter bespreking:

een voorstel om de schoolomgeving van de lagere school in de Stijn Streuvelsstraat aan te passen

een voorstel om de 8 van Voortkapel in te voeren. Dat is een circulatieroute via de Stijn Streuvelsstraat, de Nieuwebaan, Ter Voort, het Kapelplein, de Kloosterstraat, de Kromstraat en de Zagerijstraat

mogelijke oplossingen om in Ter Voort de snelheid van het autoverkeer te verminderen en de veiligheid van voetgangers en fietsers te verhogen

een evaluatie van de proefopstelling met asverschuivingen in de Nieuwebaan

een bespreking van mogelijkheden om de snelheid en de hoeveelheid verkeer in de Bochtestraat te verminderen 

imageMeer nieuws

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie
EU | Internationaal | Kempen regio 26.05.2022 - 08.05u

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 20.05u

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto