U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
25.06.2019 - 16.38u
Door: Mark Jaspers

Eikenprocessierupsen vs mens: 2-1, maar nog geen game over!

Wie onder een statige eik naar verkoeling zoekt, kijkt in deze periode van het jaar best even uit. Het krioelt in heel wat eiken van eikenprocessierupsen. De brandharen van deze rupsen veroorzaken hevige jeuk en roodheid.Vanaf begin juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders en vermindert de hinder aanzienlijk.

Al enkele weken is een bestrijdingsteam van de gemeente elke dag op pad om de rupsen te bestrijden in straatbomen, parken en bossen. Ze branden de nesten zoveel mogelijk weg. De bestrijding verloopt, niet alleen in onze gemeente, erg moeilijk door de grote hoeveelheid rupsen en door het warme weer.

De gemeente is daarom ook ingegaan op het aanbod van de provincie Antwerpen om de Civiele Bescherming in te schakelen om kwetsbare plekken waar veel wandelaars en kinderen komen bij voorrang te kunnen bestrijden.

Wie processierupsen opmerkt, kan daarvoor terecht bij het meldpunt op www.westerlo.be. Voor rupsen in bomen op privéterrein schakel je een tuinaannemer in. Een lijst met gespecialiseerde aannemers vind je op www.westerlo.be. Hou er wel rekening mee dat ook die overvraagd zijn op dit moment.

Happy Shopping Days van 26 tot 30 juni met Laura Tesoro en Fenix

Vanaf woensdag zijn het Happy Shopping Days op en rond de Grote Markt in Westerlo. Tijdens deze braderijdagen van de plaatselijke winkels zijn er ook optredens en is er heel wat animatie. Op vrijdag is er vanaf 18 uur de Summer Run. Dat is een avondjogging door het Riet met start en aankomst op de Grote Markt, gevolgd door dj-optredens. Op zaterdag zijn er van 17.30 uur tot 1 uur gratis optredens van Cinderella, Laura Tesoro en Fenix op de Grote Markt.

Fietsbieb opent uitleenpunt in De Dreef op zaterdag 29 juni

Op zaterdag 29 juni om 10 uur opent Fietsbieb Westerlo haar uitleenpunt in Projecthuis De Dreef in de Merodedreef 161. Je kan er vanaf dan elke laatste zaterdag van de maand van 9 tot 11.30 uur terecht.

In de fietsbieb kunnen gezinnen met jonge kinderen kinderfietsen lenen tegen een lage prijs. De fietsen zijn tweedehands maar wel tiptop in orde. En is je zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Dan kan je de geleende fiets inruilen voor een ander exemplaar uit de bieb.

De Fietsbieb heeft al meer dan dertig uitleenpunten in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen en draait volledig op vrijwilligers. Bij de start van de Fietsbieb Westerlo staan al meer dan twintig kinderfietsjes te blinken.

Da Vinciwandeling op dinsdag 2 juli

De Da Vinciwandeling in en rond de eeuwenoude abdij van Tongerlo is de eerste van zeven zomerse dorpswandelingen in alle dorpen van onze gemeente. Het is een unieke locatie voor een wandeling in de tijd langs historische gebouwen, bossen, dreven en boerderijen. De wandeling houdt halt in de Da Vincituin van de abdij met een gratis bezoek aan het museum met Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci, die 500 jaar geleden is overleden.

Vertrek en aankomst van deze wandeling zijn aan het feestpaleis naast het Torenhof, Geneinde 1 in Tongerlo waar iedereen getrakteerd wordt op een ijsje en de openluchtfilm The Da Vinci Treasure.

Buurtoverleg over verkeer in Oevelse dreef en Torendreef op woensdag 3 juli

Op woensdag 3 juli om 19.30 uur is er in de Vesperzaal van de abdij van Tongerlo een buurtvergadering over het verkeer in de Oevelse dreef en de Torendreef.

Fietsers maken druk gebruik van deze twee dreven langs de abdij. Uit tellingen blijkt zelfs dat de Oevelse dreef een van de meest gebruikte straten door fietsers is van de hele provincie!

De voertuigen die in de straten passeren zijn van landbouwers en bewoners, maar er is ook behoorlijk wat autoverkeer dat de route als 'binnendoor' gebruikt. Regelmatig krijgen we de suggestie om van de Oevelse dreef een fietsstraat te maken. Op deze bijeenkomst leggen we dat voorstel voor aan de omwonenden en aangelanden , vooraleer daarover een beslissing te nemen.

Jaarrekeningen goedgekeurd en gepubliceerd op website

Er stonden maandagavond heel wat financiële documenten op de agenda's van de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad. De jaarrekeningen 2018 van gemeente, OCMW en AGB Westerlo passeerden de revue, alsook een aanpassing van het eenjarige meerjarenplan 2019.

De jaarrekeningen en het meerjarenplan bevatten een schat aan informatie over de financiële toestand en de manier waarop Westerlo haar doelstellingen wil bereiken. Je vindt alle documenten op www.westerlo.be.

Wat is er deze week te doen in Westerlo?

tot vrijdag 28 juni
Kinderweek Fien Boys achter kerk Tongerlo, 9 tot 22 uur

woensdag 26 juni
Bloedinzameling Rode Kruis in De Zoerla, 18 tot 20.30 uur

donderdag 27 juni
Happy Shopping Days

Bloedinzameling Rode Kruis in 't Kuipje, 18 tot 20.30 uur

vrijdag 28 juni
Happy Shopping Days

Summer Run op Happy Shopping Days met start op Grote Markt, 18 uur

OXOt Happening Expo in Hoveniershuis, vanaf 19.30 uur

zaterdag 29 juni
Happy Shopping Days

Roefeldag

Opening Fietsbieb Westerlo in Projecthuis De Dreef, 10 uur

Tornooi handboogschieten Sint-Niklaasgilde Heultje op terrein VK Heultje Goorbossen, 13 tot 17 uur

Optredens Cinderella & The Rockefellers (17.30 uur), Laura Tesoro (20 uur) en Fenix (22.15 uur) op Happy Shopping Days

Open Tuinendag Ouderits-Vanheuckelom in Heidestraat 40, 10 tot 18 uur

OXOt Happening Expo in Hoveniershuis, vanaf 14 uur

zondag 30 juni
Happy Shopping Days
Ontbijt Café Libro, 10 uur

Open Tuinendag Ouderits-Vanheuckelom in Heidestraat 40, 10 tot 18 uur

OXOt Happening Expo in Hoveniershuis, vanaf 14 uur

Paradijswandeling KWB Zoerle met start aan Ontmoetingscentrum, 8 tot 15 uur

Initiatie Argentijnse tango in Café Libro, 15 uur

Barbecue Asberg Zomert! ten voordele van de deelnemende Westelse verenigingen door Feestcomité Westerlo in Asberghoeve, 13 tot 20 uur

dinsdag 2 juli
Da Vinci wandeling, zomerse dorpswandeling met start en aankomst aan Torenhof, 18.30 uur

Vergunningen voor wegenwerken
Meer info over wegwerkzaamheden vind je op www.westerlo.be!

Vergunningen voor evenementen
Meer info over vergunningen voor evenementen vind je op www.westerlo.be!

Beslissingen
De beslissingen van de Westelse bestuursorganen vind je op www.westerlo.be!

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto