U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
18.09.2019 - 19.51u
Door: Mark Jaspers

Vandaag is het feest voor onze duurzame helden

Op woensdag 18 september om 18 uur (vandaag dus!) zetten we in het gemeentehuis vijf nieuwe lokale duurzame helden feestelijk in de kijker. Duurzame helden zijn inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen die op hun manier bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

De duurzame helden van de editie 2019 zijn Natuurpunt Westerlo, De Biohoeve, de firma Eco2eco, Peter Van de Velde en vzw De Toevlucht. Natuurpunt Westerlo werkt vooral aan doelstelling 13 (klimaatactie, via de bescherming van natuurgebieden),

De Biohoeve aan doelstelling 2 (geen honger, door de promotie van duurzame landbouw), Eco2eco focust op doelstelling 7 (duurzame energie, door het uitvoeren van energiescans). Vzw De Toevlucht werkt aan doelstelling 1 (geen armoede, via voedselbedeling) en Peter van de Velde aan doelstelling 12 (verantwoorde consumptie en productie, met de organisatie van het geefplein Land van Op).

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals zijn in 2015 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tot 2030 vormen de 17 SDG's een actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op koers richting duurzaamheid te krijgen. Daarbij is aandacht voor de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: economisch, sociaal en ecologisch.

Adviesraden klaar voor een nieuwe start

In Westerlo zijn twaalf adviesraden actief. Ze geven adviezen aan de bestuursorganen en organiseren activiteiten en vorming. De gemeenteraad keurde maandag de nieuwe samenstelling van de gezondheidsraad, de gezinsraad, de seniorenraad, de wereldraad, de cultuurraad, de raad van bestuur van het gemeenschapscentrum en het lokaal overleg kinderopvang goed.

De bibliotheekcommissie bestaat voortaan enkel uit gebruikers van de bib. Er zetelen geen vertegenwoordigers van politieke fracties meer in. Het aantal maatschappelijke geledingen in de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) wordt verder uitgebreid met een vertegenwoordiger van de mobiliteitsorganisaties.

Westerlo stelt zich kandidaat voor project Verkeersveilige gemeente

Westerlo stelt zich kandidaat voor het project Verkeersveilige gemeente. Dat is een intensief coaching- en begeleidingstraject van de provincie Antwerpen, de federale diensten van de gouverneur en de partners Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Ze willen de verkeersveiligheid verhogen en streven naar nul verkeersdoden in en door het verkeer in de provincie Antwerpen.

Vorig jaar startte een eerste groep van 16 gemeenten met een coaching-traject. Ook dit jaar en de volgende jaren biedt de provincie gemeenten de kans om in dit project in te stappen.

Gemeente koopt gronden SV Victoria in Geneinde

De gemeenteraad keurde maandag de aankoop van de voetbalvelden van SV Victoria in Geneinde Tongerlo goed. De prijs bedraagt 226 000 euro. De gemeente is al eigenaar van de gronden ernaast. Die zijn in erfpacht gegeven aan de Sint-Norbertusgilde en voetbalclub KFC Tongerlo.

Het is de bedoeling dat KFC Tongerlo de accomodatie verder in gebruik neemt, maar ook een ruimer gebruik kan. Wanneer de mogelijkheden zich voordoen, helpt de gemeente Westelse verenigingen graag in hun zoektocht naar voldoende ruimte voor hun werking.

Wat is er deze week te doen in Westerlo?

tot 22 september

Tentoonstelling Mireille Vergauwen in het gemeentehuis

woensdag 18 september

Actie Toon je sportclub op school

Feest van de duurzame helden in het gemeentehuis, 18 uur

Buurtoverleg bedrijven rioleringsproject Lossing-August Cannaertsstraat bij RTV, 19.30 uur

donderdag 19 september

Etiketjes bij kinderen, lezing NEOS Westerlo door Ann Ceurvels in Lokaal Dienstencentrum TerHarte, 13.30 uur

vrijdag 20 september

Mosselfeest SV Gooreinde, 17 uur
The Ballroom Orchestra in De Zoerla, 20 uur

zaterdag 21 september

Verbroederingsconcerten Fanfare T-Blazers, 13.30 uur
Mosselfeest SV Gooreinde, 17 uur

Kienavond Fanfare T-Blazers, 18.30 uur

Musica Divina Concert da Vinci in de abdijkerk, 20.45 uur

Quiz voor dummies KWB in de Merodezaal, 20 uur

zondag 22 september

Provinciaal pony- en paardentornooi LRV Sint-Elooi Westerlo in Moestoemaat, 9 tot 18 uur

Mosselfeest SV Gooreinde, 11 uur

Mosselfeest Koninklijke Fanfare Jaak Lemmens in Ontmoetingscentrum, 11.30 tot 19 uur

Eetdag Jeugd Rode Kruis Heultje in de Merodezaal, 16.30 tot 20 uur

Vergunningen voor wegwerkzaamheden en inname openbaar domein

Meer info over vergunningen voor wegwerkzaamheden en inname van openbaar domein vind je op www.westerlo.be

Vergunningen voor evenementen

Meer info over vergunningen voor evenementen vind je op www.westerlo.be

Beslissingen

De beslissingen van de Westelse bestuursorganen vind je op www.westerlo.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto