U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Westerlo
13.05.2020 - 17.54u
Door: Lex Verellen

Mondmaskers voor de inwoners van Westerlo

Westerlo heeft voor elke Westerlonaar herbruikbare mondmaskers besteld. Dat gebeurde samen met 21 andere Kempense gemeenten via een groepsaankoop van IOK, eind april.

Het bestellen, maken en bedelen van mondmaskers vraagt tijd. Iedereen heeft mondmaskers nodig. Het gaat over grote hoeveelheden, niet alleen voor ons. De leveringen van IOK worden verwacht op 22 en 29 mei.

Plan bedeling

Als alles volgens plan blijft verlopen, steken die herbruikbare textielen mondmaskers eind mei, begin juni in de brievenbus bij alle inwoners van Westerlo.

We hebben een eerste bedelingsweekend gepland van 23 tot 25 mei in Heultje, Voortkapel, Zoerle-Parwijs en Oosterwijk en een tweede bedelingsweekend van 30 mei tot 1 juni in Oevel, Tongerlo en Westerlo. Er is 1 gratis mondmasker voor elke inwoner: in maat small voor kinderen onder 12 jaar, in maat medium voor vrouwen en in maat large voor mannen.

Filters

De federale overheid heeft ondertussen twee beperktere ladingen filters geleverd. Die kunnen gebruikt worden als extra bescherming in textielen mondmaskers. De gemeenten zorgen ook voor die bedeling. Westerlo heeft er voor gekozen om deze filters zo snel mogelijk te verdelen onder haar inwoners.

De eerste ronde start morgen, donderdag 14 mei, in Heultje. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden en federale leveringen volgen daarna de andere dorpen van Westerlo.

Mondmaskerhulplijn staat je bij met naad en draad

Veel inwoners van Westerlo hebben al mondmaskers gemaakt voor zichzelf en voor anderen, waarvoor onze oprechte dank. Dat is natuurlijk de beste manier om er snel te hebben. Vandaar dat de gemeente het zelfmaken promoot en ondersteunt. Er circuleren heel wat goede patronen, onder andere op de website www.maakjemondmasker.be.

Heb je hulp nodig bij het maken van je mondmaskers? Dan kan je terecht bij onze speciale Mondmaskerhulplijn. Vera Moortgat, bekend van de naaiploegen van de openluchtspektakels aan het kasteel, staat je met naad en draad bij op het telefoonnummer 0478 56 24 06.

Niet zo handig? Geen probleem. In apotheken, winkels en supermarkten zijn al veel soorten mondmaskers te koop.

Vrijwilligers maken mondmaskers voor anderen

Op heel wat plaatsen zijn individuen en groepen mondmaskers aan het maken, ook in onze gemeente. Ze doen dat voor woonzorgcentra, zorg- en hulpverleners en voor wie er nood aan heeft. We zorgen graag voor stof voor naaisters en naaiateliers die gratis mondmaskers maken voor anderen.

De stof hebben we zelf gekregen van Westelse handelaars. Of heb je zin en tijd om aan te sluiten of om mee te naaien? Contacteer ons via 014 53 87 87, vrijwilligers@westerlo.be of https://www.impactdays.co/westerlohelpt.

Voor wie er nu nood aan heeft!

Westerlo heeft een warm hart. We zijn er ons van bewust dat sommige mensen omwille van diverse redenen zoals leeftijd, inkomen of gezondheid niet zelf mondmaskers kunnen maken of kopen.

In geval van acute nood kan je bellen naar de Infolijn Westerlo op 014 54 75 75 of je hulpvraag invullen in het e-loket op https://www.westerlo.be/ik-heb-een-corona-hulpvraag. Daar kan je je naam en adres achterlaten. We bezorgen je zo snel mogelijk een door vrijwilligers gemaakt textielen mondmasker.

Meer info

Voor meer info over mondmaskers kan je terecht op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker en Infolijn Westerlo op 014 54 75 75 en info@westerlo.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto