Mondmaskers voor de inwoners van Westerlo
Westerlo heeft voor elke Westerlonaar herbruikbare mondmaskers besteld. Dat gebeurde samen met 21 andere Kempense gemeenten via een groepsaankoop van IOK, eind april.
Het bestellen, maken en bedelen van mondmaskers vraagt tijd. Iedereen heeft mondmaskers nodig. Het gaat over grote hoeveelheden, niet alleen voor ons. De leveringen van IOK worden verwacht op 22 en 29 mei.
Plan bedeling
Als alles volgens plan blijft verlopen, steken die herbruikbare textielen mondmaskers eind mei, begin juni in de brievenbus bij alle inwoners van Westerlo.
We hebben een eerste bedelingsweekend gepland van 23 tot 25 mei in Heultje, Voortkapel, Zoerle-Parwijs en Oosterwijk en een tweede bedelingsweekend van 30 mei tot 1 juni in Oevel, Tongerlo en Westerlo. Er is 1 gratis mondmasker voor elke inwoner: in maat small voor kinderen onder 12 jaar, in maat medium voor vrouwen en in maat large voor mannen.
Filters
De federale overheid heeft ondertussen twee beperktere ladingen filters geleverd. Die kunnen gebruikt worden als extra bescherming in textielen mondmaskers. De gemeenten zorgen ook voor die bedeling. Westerlo heeft er voor gekozen om deze filters zo snel mogelijk te verdelen onder haar inwoners.
De eerste ronde start morgen, donderdag 14 mei, in Heultje. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden en federale leveringen volgen daarna de andere dorpen van Westerlo.
Mondmaskerhulplijn staat je bij met naad en draad
Veel inwoners van Westerlo hebben al mondmaskers gemaakt voor zichzelf en voor anderen, waarvoor onze oprechte dank. Dat is natuurlijk de beste manier om er snel te hebben. Vandaar dat de gemeente het zelfmaken promoot en ondersteunt. Er circuleren heel wat goede patronen, onder andere op de website www.maakjemondmasker.be.
Heb je hulp nodig bij het maken van je mondmaskers? Dan kan je terecht bij onze speciale Mondmaskerhulplijn. Vera Moortgat, bekend van de naaiploegen van de openluchtspektakels aan het kasteel, staat je met naad en draad bij op het telefoonnummer 0478 56 24 06.
Niet zo handig? Geen probleem. In apotheken, winkels en supermarkten zijn al veel soorten mondmaskers te koop.
Vrijwilligers maken mondmaskers voor anderen
Op heel wat plaatsen zijn individuen en groepen mondmaskers aan het maken, ook in onze gemeente. Ze doen dat voor woonzorgcentra, zorg- en hulpverleners en voor wie er nood aan heeft. We zorgen graag voor stof voor naaisters en naaiateliers die gratis mondmaskers maken voor anderen.
De stof hebben we zelf gekregen van Westelse handelaars. Of heb je zin en tijd om aan te sluiten of om mee te naaien? Contacteer ons via 014 53 87 87, vrijwilligers@westerlo.be of https://www.impactdays.co/westerlohelpt.
Voor wie er nu nood aan heeft!
Westerlo heeft een warm hart. We zijn er ons van bewust dat sommige mensen omwille van diverse redenen zoals leeftijd, inkomen of gezondheid niet zelf mondmaskers kunnen maken of kopen.
In geval van acute nood kan je bellen naar de Infolijn Westerlo op 014 54 75 75 of je hulpvraag invullen in het e-loket op https://www.westerlo.be/ik-heb-een-corona-hulpvraag. Daar kan je je naam en adres achterlaten. We bezorgen je zo snel mogelijk een door vrijwilligers gemaakt textielen mondmasker.
Meer info
Voor meer info over mondmaskers kan je terecht op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker en Infolijn Westerlo op 014 54 75 75 en info@westerlo.be.
Melikan Kuçam, het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid, is ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en passieve omkoping. In beroep krijgt hij wel strafvermindering: 5 jaar effectief in plaats van 8 jaar. De geldboete die hij moet betalen wordt ook verlaagd: van 696.000 euro naar 48.000 euro.
VanRoey.be en Fortino Capital Partners (“Fortino”) kondigen vandaag aan dat investeringsbedrijf Fortino een belang heeft genomen in VanRoey.be.
Het management heeft in Fortino de partij gevonden om de groeiambities kracht bij te zetten en samen VanRoey.be verder uit te bouwen, steeds met de focus op kwalitatieve dienstverlening en klantentevredenheid.
Nog maar een jaar geleden opende de fietsbieb Nijlen de deuren in het Buurtpunt in de Kerkeblokken. En nu al gaat de fietsbieb het 100e kinderfietsje uitlenen.
Ongetwijfeld gaan er deze zomer nog heel wat kinderen het met een blij gezicht 'aftrappen' daar. Over de zomer gesproken, dan zit de fietsbieb even in de Goezo! school, 50 meter verderop in Kerkeblokken.
Een gespecialiseerde firma voert in de week van 5 juli bijkomende bodemonderzoeken uit op de locatie van het toekomstige bergbezinkingsbekken langs de Gompelbaan Mol.
Dit onderzoek geeft verder uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van asbest in de ondergrond. Het onderzoek gebeurt met specifieke veiligheidsmaatregelen. Voor omwonenden en passanten is er geen enkel risico.
Expertnetwerk Modem ontwikkelde laagdrempelige website met mogelijke oplossingen wanneer je plots niet meer kan prate.n
Daar lig je dan in het ziekenhuis met een tube in je keel en plots kan je niet meer spreken, niet meer zeggen wat je nodig hebt. Het overkwam veel patiënten de afgelopen jaren op de afdeling intensieve zorgen.
Modem, het expertnetwerk voor ondersteunende technologie aan de Thomas More hogeschool, ontwikkelde een gratis website om dat probleem op te lossen: ikkannietpraten.be.
In Ranst is een 26-jarige man uit Lier om het leven gekomen toen hij ging zwemmen in het Netekanaal aan 'Emblem-beach'. Dat zegt de lokale politie van de zone ZaRa.
De man was vanop een brug in het water gesprongen, maar kwam niet meer boven. Na een zoektocht van enkele uren werd zijn lichaam gevonden.
Zwemmen is er eigenlijk verboden, maar het wordt er meestal wel gedoogd. (VRTNWS) Foto NNieuws.
Op verschillende plaatsen in het land hebben boze boeren actie gevoerd tegen het stikstofakkoord.
Net als in Nederland is het ongenoegen bij de landbouwers en veetelers groot. Het protest verliep sereen.
Tot rellen zoals bij onze noorderburen is het niet gekomen. Tientallen boeren trokken met hun tractoren naar Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), die luisterde naar hun grieven. (VRTNWS)
Het sportcentrum in Vorselaar heeft een divers en uitgebreid aanbod. Sporten is gezond en we willen onze inwoners zoveel mogelijk motiveren. Daarom wordt er ingespeeld op nieuwe tendensen.
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.