Gemeente Westerlo wil samenwerken met Sporta om infrastructuur Sportacentrum open te houden

Sporta geeft aan dat haar totale werking niet langer gegarandeerd kan worden als ze geen partner vindt om te participeren in het ter beschikking stellen van haar indoor- en outdoor-sportinfrastructuur.

Meer bepaald ziet Sporta zich dan genoodzaakt haar sportinfrastructuur te sluiten voor alle gebruikers die geen beroep doen op de overnachtings- en eetfaciliteiten.

Besprekingen hebben er toe geleid dat Sporta en het gemeentebestuur willen samenwerken om de sportinfrastructuur verder in gebruik te houden voor plaatselijke clubs.

De sportinfrastructuur bestaat uit een grote sporthal met spiegelzaal, een middelgrote sporthal, een sportschuur, een atletiekpiste, een BMX-parcours, twee kunstgras- en één natuurgrasvoetbalveld, tennisterreinen, basketbal- en volleybalvelden, beachvolleybalterreinen en polyvalente zalen.

Met een samenwerkingsovereenkomst willen Sporta en de gemeente ervoor zorgen dat alle indoor- en outdoorsportinfrastructuur 's avonds in de week en in het weekend open blijft voor lokale sporters. Die overeenkomst ligt binnenkort voor op de gemeenteraad.

Sporta is een van de bekendste sportinstellingen in onze gemeente, met een uitstraling tot ver buiten onze grenzen. Sporta bestaat sinds 1947. In 1963 werd het Sportacentrum opgericht naast de abdij van Tongerlo.

Vele duizenden jongeren uit heel Vlaanderen volgden en volgen er sportkampen. Daarnaast is Sporta ook gastheer van vijftien lokale Westelse sportclubs. Die vertegenwoordigen meer dan tweeduizend sportende kinderen en volwassenen.

Ook heel wat individuele sportbeoefenaars maken gebruik van de faciliteiten van Sporta. Het college van burgemeester en schepenen ziet in de samenwerking met Sporta een grote opportuniteit om het verenigingsleven extra stimulansen te geven en nog meer mensen aan te zetten tot sport, spel en recreatie.

Luminus werkt informatieronde openbaar onderzoek windmolens verder af

Luminus heeft plannen om in het industriepark Hulshout-Heultje vijf windmolens te plaatsen, vier op grondgebied Hulshout en één op grondgebied Westerlo.

De windmolens hebben een wiekhoogte van 200 meter. Westerlo is erg begaan met het milieu en is voorstander van het gebruik van herbruikbare energie.

Maar de gemeente is een tegenstander van de plaatsing van mastodonten van windmolens dicht bij dorpskernen, midden in het landschap, ver van bestaande lijninfrastructuren zoals kanalen en snelwegen.

Dat er nu voortgewerkt wordt aan de aanvraag van de vergunning, midden in een coronacrisis waarin het moeilijk is om zulke ingrijpende dossiers goed door te spreken met de plaatselijke bevolking, vindt de gemeente Westerlo niet fatsoenlijk.

Zie ook www.westerlo.be/westerlo-verzet-zich-tegen-mastodont-windmolens-aan-dorpskernen.

Luminus heeft voor het project een projectwebsite opgericht: www.wind-hulshout-heultje.be. De info over het openbaar onderzoek vind je op www.westerlo.be/lopende-openbare-onderzoeken.

Er zijn online infosessies op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli om 20 uur. Het is ook mogelijk om een individueel gesprek te boeken op maandag 6, dinsdag 7 of woensdag 8 juli in het Sportpark in Hulshout of het Gildenhuis in Wiekevorst.

Ook in Heultje wordt nog zo'n contactmoment belegd tussen 16 en 21 juli. De exacte datum en uur wordt gepubliceerd in de volgende Westel Info (15 juli).

Westerlo trekt fors meer geld uit voor culturele en socioculturele verenigingen

De gemeenteraad keurde maandag een forse verhoging van de subsidie voor het jeugdwerk van socioculturele en culturele verenigingen goed. Het totale subsidiebedrag gaat van 8 000 naar 20 000 euro per jaar.

Dat betekent voor veel verenigingen een stevige verhoging van het jaarlijkse subsidiebedrag. Ook de voorwaarden zijn versoepeld. Voortaan is men jeugdlid tot 25 jaar. En jeugdleden van buiten de gemeente tellen nu ook mee om het subsidiebedrag te berekenen.

Het gaat over maatregelen die al opgenomen waren in het meerjarenplan en die los staan van de maatregelen die Westerlo nog gaat nemen naar aanleiding van de coronacrisis.

Meer geld voor muziek

Eerder dit jaar paste de gemeenteraad het reglement aan waarmee Westelse orkesten en koren subsidies krijgen voor de aankoop van partituren. Dit unieke systeem bestaat al vele jaren.

lke vereniging kan voortaan voor 400 euro muziekwerken bestellen. De orkesten en koren kopen de partituren. De gemeente betaalt ze. Na gebruik geven de verenigingen de werken aan de gemeente.

Die bewaart ze in de gemeentelijke partiturenbank. Elk orkest of koor kan verder gratis gebruik maken van deze unieke bibliotheek.

Op deze manier neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid en komt ze tegemoet aan de vele muziekverenigingen nadat de provinciale concertsubsidies wegvielen. In Westerlo zijn er negen orkesten en dubbel zoveel koren.

Het zijn stuk voor stuk unieke en kostbare verenigingen die belangrijk zijn voor het sociale weefsel in onze dorpen.

Tentoonstelling Grote Prijs Kalligrafie gaat digitaal

Sinds 1989 organiseren de gemeente Westerlo en vzw Kalligrafia tweejaarlijks de Internationale Grote Prijs Kalligrafie. De jury verkoos Huis van Christine Sarlet als laureaat van de editie 2020.

Bij de Grote Prijs hoort ook een tentoonstelling in het gemeentehuis van Westerlo. Door de coronacrisis kon die niet doorgaan in april, maar werd ze verschoven naar de periode van 22 juli tot 13 september.

Je kan de tentoonstelling dan bezoeken na telefonische afspraak op 014 53 92 02. Ondertussen kan je de tentoonstelling al online bezoeken op www.westerlo.be.
Expo 2020 Academie voor Beeldende Kunst Westerlo digitaal

Op het einde van het academiejaar stellen de leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst traditiegetrouw hun werk voor in een overzichtstentoonstelling.

Door de coronacrisis is dit niet mogelijk, maar gelukkig kruipt creativiteit voort als iets niet door kan gaan! Benieuwd hoe het eraan toe ging in de ateliers van kinderen, jongeren en volwassenen in Westerlo en Herselt?

Neem een kijkje op https://secretariaatacad.myportfolio.com/home.

Nieuw fietspad van Grote Nete tot Heultjedorp

De gemeenteraad keurde maandag het dossier goed waardoor Westerlo een ontwerper kan aanstellen voor een nieuwe fietspad langs Hoog Heultje en de Gravin de Merodestraat.

Het is de bedoeling dat er langs die verbindingsweg tussen Heultje en Westmeerbeek een nieuw afgescheiden fietspad in asfalt komt. Ook de aanpak van de vele scheve, soms versleten bomen en de vernieuwing van de goten maken deel uit van het plan om de fietsveiligheid hier te verbeteren.

Enkele weken geleden kreeg Westerlo van het Antwerps provinciebestuur nog goede cijfers voor haar fietsinfrastructuur. Toch wil de gemeente verder werk maken van de verbetering van een aantal verouderde fietspaden langs verbindingswegen.

De heraanleg van dit fietspad is een onderdeel van dat Westels Fietsactieplan. Als binnen afzienbare tijd ook het fietspad langs de August Cannaertsstraat richting Wiekevorst heraangelegd is, zijn alle fietspaden langs de uitvalswegen rond Heultje veilig en comfortabel.

Ook de heraanleg van de fietspaden langs Geneinde in Tongerlo, de Jaak Lemmenslaan in Zoerle-Parwijs en de Guldensporenlaan in Westerlo staan op de agenda.

Het veilig maken van schoolomgevingen, het plaatsen van snelheidsinformatieborden, het aanbrengen van fietssuggestiestroken, de deelname aan projecten als Route2School en het plaatsen van proefopstellingen in straten, het zijn allemaal zaken die ervoor moeten zorgen dat de verkeersveiligheid in onze gemeente fel verhoogt, in de eerste plaats voor zachtere weggebruikers.

Nu de gemeenteraad het dossier goedgekeurd heeft, kan men snel een ontwerper aanduiden. Zodra de eerste ontwerpschetsen op tafel liggen, volgt er een uitnodiging voor buurtoverleg.