Zonnige Kempen wil sociale woningen bouwen in Westerlo
De gemeenteraad heeft maandagavond het wegtracé voor de nieuwe verkaveling van sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen goedgekeurd. Tussen de Rodekruisstraat en de Guldensporenlaan in Westerlo wil de maatschappij 44 sociale woningen (37 huur- en 7 koopwoningen) bouwen.

In 2015 kreeg het project nog een neen van de gemeenteraad omdat de verkaveling zou uitkomen op de Rodekruisstraat, een eerder smalle en drukbewoonde straat die ook door heel wat fietsende schoolkinderen gebruikt wordt.

Zonnige Kempen paste daarom haar plannen aan. De verkaveling komt nu uit op de Guldensporenlaan, de brede verbindingsstraat met vrijliggende fietspaden tussen Tongerlo en Westerlo. Via de Rodekruisstraat is er wel een 'trage' toegangsweg voor fietsers, voetgangers en indien nodig hulpdiensten.

Volgens het sociaal objectief van het Vlaamse woonbeleid moeten er in Westerlo tegen 2020 nog 102 sociale woningen bijkomen. De bouw van deze 44 sociale huurwoningen zorgt ervoor dat de wachtlijsten voor sociale woningen in Westerlo sterk kunnen afnemen.

Polyvalente zaal Voortkapel wordt gerenoveerd
De polyvalente zaal in de Stijn Streuvelsstraat in Voortkapel krijgt een grondige make-over, zo besliste de gemeenteraad van Westerlo maandagavond. De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 527 000 euro.

Daarvoor krijgt de zaal onder andere een nieuwe keuken en een nieuw goed geïsoleerd dak. Ook het buitenschrijnwerk, de ventilatie, de verlichting, het schilderwerk, het pleisterwerk en de plafonds worden vernieuwd.

De polyvalente zaal is tijdens de schooluren de turnzaal van gemeentelijke basisschool De Bezige Bijtjes. Na schooltijd verhuurt de gemeente de zaal aan plaatselijke verenigingen voor toneelvoorstellingen, eetdagen, fuiven en voordrachten. Het renovatieplan is opgesteld door architectenbureau Sarah Theeuws uit Oevel.

School Heultje maakt zich klaar voor de toekomst
De gemeenteraad heeft maandagavond het investeringsplan voor de site van de kleuterschool en de lagere school van Heultje in de Schoolstraat en de Gravin de Merodestraat goedgekeurd. Het plan is opgesteld door architectenvennootschap Beneens-Heynen uit Herk-De-Stad en komt deels in aanmerking voor subsidies door AGION. Het plan voorziet een aanpak in fasen en kost 2,2 miljoen euro.

In fase 1, die binnenkort van start kan gaan, worden de speelplaats en de binnenkoer van de kleuterschool heraangelegd. In fase 2, die later van start kan gaan, worden de ramen van de kleuterschool en de lagere school vernieuwd, de kleuterschool gerenoveerd en uitgebreid en een nieuwe Kinderclub gebouwd.

Riolering voor Sint-Annekestraat en Maaldonk in Heultje
De gemeente is van plan om nieuwe riolering aan te leggen in de Sint-Annekestraat en Maaldonk in Heultje. Afhankelijk van het resultaat van het bodemonderzoek komen er ook infiltratieriolen of open grachten voor de afvoer van het regenwater. Een studiebureau gaat het plan nu uitwerken. Zodra dat ontwerp klaar is, wordt het voorgelegd aan de bewoners. Het project krijgt subsidies van de Vlaamse overheid.

An Vanhentenrijk uit Bonheiden wint Internationale Grote Prijs Kalligrafie
De Internationale Grote Prijs Kalligrafie is een tweejaarlijkse tentoonstelling die dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvindt.De kalligrafiewedstrijd werd gewonnen door An Vanhentenrijk uit Bonheiden. Naast een geldprijs krijgt ze ook een tentoonstelling in het gemeentehuis van Westerlo in 2019. De vzw Kalligrafia is samen met de cultuurraad en de gemeente de drijvende kracht achter de organisatie.

Nog tot 15 april kan je in het gemeentehuis in de Boerenkrijglaan 61 in Westerlo naar de tentoonstelling van de Internationale Grote Prijs Kalligrafie komen kijken. De tentoonstelling is open tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en in het weekend van 14 tot 16.30 uur. Tijdens het paasweekend van 31 maart tot 2 april is de tentoonstelling gesloten.

Inwoners Westerlo zijn erg tevreden in en over hun gemeente!
De mensen van Westerlo wonen in een van de gelukkigste gemeenten van Vlaanderen. Zo blijkt uit de Gemeentemonitor, een grootschalig onderzoek van de Vlaamse overheid met cijfers over de maatschappelijke omgeving en de interne organisatie van de lokale besturen.

Van de 308 Vlaamse gemeenten staat Westerlo maar liefst op de zevende plaats! Slechts zes andere en veel kleinere gemeenten waaronder Vorselaar en Merksplas scoren iets beter. Van de grotere gemeenten met meer dan 20 000 inwoners is Westerlo veruit de 'gelukkigste gemeente' van Vlaanderen. Op dit uitstekende rapport mogen inwoners, personeel en bestuurders van de gemeente en het OCMW best fier zijn.

Westerlo zit immers in de topcategorie van het land als het gaat over tevredenheid over de buurt (84 %), tevredenheid over de eigen gemeente (87 %), fierheid op de eigen gemeente (82 %), graag wonen in de gemeente (96 %), netheid van straten en stoepen in de buurt (80 %), voldoende groen in de buurt (89 %) en de gemeente (94 %), natuur- en groen in de gemeente (91 %), huisvuilophaling (90 %), sportvoorzieningen (87 %), recreatievoorzieningen (89 %), voldoende winkels in de buurt (80 %), informatie over activiteiten (87 %), informatie over beslissingen van de gemeente (84 %), de algemene dienstverlening van de gemeente (84 %), aangenaam om met de mensen van de buurt te praten (90 %), over onderwijs (94 %), over kinderopvang (83 %), over gezondheidsvoorzieningen (93 %) en over ouderenvoorzieningen (85 %).

Westerlo scoort geregeld erg hoog in tevredenheidsonderzoeken. Vorig jaar noemde Het Nieuwsblad Westerlo een vijfsterrengemeente. Ook het auditrapport van gemeente, OCMW en AGB, waarvan de gemeenteraad maandagavond kennis nam, was erg positief voor Westerlo.

Hogere graad voor volwassenen in Academie voor Beeldende Kunst: bepaal nu mee het aanbod!
Vanaf het schooljaar 2018-2019 wil de Academie voor Beeldende Kunst haar aanbod voor volwassenen uitbreiden. Naast de huidige initiatie opleiding beeldende vorming, komt er een hogere graad.

Om te weten welke richtingen men best aanbiedt, is er een enquête. Daarin kan je aangeven welke richtingen beeldende kunst je interesseren. Je kan er ook je gegevens achterlaten zodat jij als eerste op de hoogte bent van het vervolg.

Tijdens de expo van de Kunstencampus eind mei worden de resultaten bekend gemaakt. De Academie voor Beeldende Kunst Westerlo, de voormalige tekenschool is in evolutie. Na de naamsverandering en een grondig herwerkt artistiek pedagogisch project, biedt het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs verdere kansen om de werking uit te bouwen.

De academie heeft ook bouwplannen. De achterbouw van de Kunstencampus in de Boerenkrijglaan 23 wordt vervangen door een nieuwe uitbreiding met foyer, toneelzaal, twee grote ateliers beeldende kunsten, een repetitie- en slagwerklokaal, directiekantoor, bergings, kelderruimte en nieuwe sanitair. Aan de bestaande academie vooraan worden verbeteringen uitgevoerd aan de akoestiek, de toegankelijkheid en de technische installaties.

Nieuw asfalt voor fietsroute Herentals-Aarschot en fietspad Oevelse dreef
Op woensdag 4 en donderdag 5 april zijn er asfalteringswerken op de fietsroute Herentals-Aarschot. Op meerdere plaatsen op grondgebied Westerlo tussen Herentals en Hulshout wordt de rijweg afgeschraapt.

Daarna wordt er een nieuwe toplaag asfalt gelegd. Tijdens de werkzaamheden is de fietsroute tijdelijk niet bruikbaar. De fietsroute op de oude spoorwegbedding tussen Herentals en Aarschot is een veelgebruikte fietsroute, zowel voor recreatief als voor woon-werkverkeer.

Er staan in de paasvakantie in nog twaalf straten asfalteringswerken op het programma. Het gaat meestal over kleinere wegen zoals de Kwarekkendreef naast het Veiligheidscentrum, de Ketelstraat en de Beverstraat in Oosterwijk, de toegangsweg van KFC Tongerlo en het fietspad van de Oevelse dreef in Tongerlo, de brug over de Wimp in De Hand in Voortkapel, een zijstraatje van de Spurriestraat en de brandweg van de school van Oevel en Lossing, twee zijstraatjes van de Stippelberg en de Heidebloemstraat in Heultje.

Meer info over deze en andere wegenwerken in Westerlo vind je op www.westerlo.be.

Virtuele rondleiding door jarig Woonzorgcentrum Parel der Kempen
Deze week is het vijf jaar geleden dat Woonzorgcentrum Parel der Kempen verhuisde naar haar nieuwe gebouwen in de Verlorenkost in Westerlo. Ter gelegenheid van die verjaardag zetten we het woonzorgcentrum in de kijker met een virtuele rondleiding. Je vindt de virtuele rondleiding op www.ocmwwesterlo.be/virtuele-rondleiding. Nood aan een echte rondleiding? Maak een afspraak op woonzorgcentrum@ocmwwesterlo.be of 014 53 87 53.