OMD gaat op café op 11 september

Zondag 11 september zal er in Nijlen veel meer op café gegaan worden dan normaal! Dat weten we nu al omdat die dag Open Monumentendag de herbergen en cafés uit vervlogen tijden voor één dag in ere herstelt.

En wat blijkt, dat waren er meer dan 250! Er was dus zo ongeveer op elke straathoek een café, daar valt ongetwijfeld heel veel over te vertellen. Dat gebeurt dan ook aan ‘Het Badhuis’ langs de Emblemsesteenweg in Kessel.

Tentoonstelling

Tentoonstelling over het Badhuis en de herbergen en cafés van toen Het Badhuis van Kessel stond in 1900 in heel België bekend als het zeer deftige ‘Maisons des bains’. De beau monde kwam er een verfrissende duik in de Kleine Nete nemen of kijken naar zwemwedstrijden of zelfs waterpolo. Onlangs werd Het Badhuis helemaal in ere hersteld en dus was dit dé gedroomde plaats voor een tentoonstelling over de meer dan 250 cafés die onze gemeente ooit rijk was. Maar er is meer.

Wim Van Gelder vertelt

Niemand die ons beter kan meenemen doorheen de geschiedenis van Het Badhuis aan het ‘Sas van Emmele’ dan schrijver en geboren verteller Wim Van Gelder. In zijn eigen humoristische en volkse stijl neemt hij ons mee van de ene anekdote naar de andere. Er zijn twee vertellingen: om 11 uur en 15 uur, inschrijven is niet nodig.

Kinderen boven in Het Badhuis

Voor de jongste bezoekertjes is er op 11 september uiteraard geen frisse pint maar wel een keitoffe zoektocht met aan het einde een leuk prijsje voor elk kind. Ze kunnen ook ontdekken hoe de kinderen van vroeger zich amuseerden met oude volksspelen.

Bordjes en stickers jagen

Eens iets anders dan op Pokémons jagen! Je moet trouwens niet wachten tot 11 september om op zoek te gaan naar de cafés uit de goede oude tijd. Achter vele ramen kan je plakkaatjes zien hangen met daarop de naam van het café dat vroeger in dat pand gevestigd was.

Wie gaat op zoek en neemt foto’s van alle bordjes? ’t is eens iets anders dan op Pokémons jagen. Meer informatie vind je op www.nijlen.be/omd