U bent hier

Nijlen hangt nestkastjes op voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups

Nijlen regio | Provincie Antwerpen
15.04.2020 - 10.40u
Door: Lex Verellen

Op meerdere plaatsen in de gemeente hebben medewerkers nestkastjes voor kool- en pimpelmezen opgehangen. Dit gebeurde onder andere aan het fort van Kessel, maar er wordt ook samengewerkt met de scholen.

Deze vogels zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en ook inwoners kunnen nestkastjes ophangen in hun tuin om de rupsen op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier te bestrijden. Meer info hierover en over wat je moet doen als je last hebt van deze rupsen, lees je hierna.

Binnenkort kan je weer eikenprocessierupsen verwachten in de eikenbomen in je omgeving. Helaas veroorzaakt de rups door zijn brandharen vanaf half mei hinder. De microscopisch kleine brandhaartjes kunnen de huid irriteren en veroorzaken ernstige jeukhinder.

Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kan je last krijgen van irritatie aan de ogen en luchtwegen. Probeer daarom zo goed mogelijk contact met rupsen en nesten te vermijden: mijd eikenbomen met nesten en bedek de huid zo veel mogelijk.

Wat als je last hebt?

Kom je toch in contact met de haartjes, probeer dan niet te krabben of te wrijven. Vlak na de blootstelling kan je de huid 'strippen' met plakband om de brandhaartjes te verwijderen.

Je plakt dan een gewoon stuk plakband op je huid en trekt dat er weer af, zo blijven de brandharen aan de plakband hangen. Spoel je huid en ogen met water en was je kleren.

De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden maar ze verdwijnen meestal vanzelf. Bij lichte symptomen is er geen behandeling nodig, bij hevige jeuk kan je de apotheker raadplegen voor anti-jeukmiddelen. Bij ernstige klachten zoals ademhalingsmoeilijkheden raadpleeg je best de huisarts.

Nest gespot op openbaar domein?

Meld dit op de interactieve eikenprocessierupsenkaart via www.provincieantwerpen.be > zoekterm 'eikenprocessierups'.

Er zitten eikenprocessierupsen in mijn tuin of op mijn grond, wat nu?
Ook dit nest kan je melden op de interactieve eikenprocessierupsenkaart (www.provincieantwerpen.be > zoekterm 'eikenprocessierups').

Wanneer de rupsen op privégrond zitten, sta jij als eigenaar van de grond in voor de bestrijding. Je kan hiervoor een gespecialiseerde aannemer contacteren, maar doe dit enkel wanneer de rupsen effectief hinder veroorzaken. Het preventief kappen van eikenbomen is verboden. Een lijst met aannemers staat op www.nijlen.be/epr

Wat kan ik zelf doen om de eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier te bestrijden?

Je kan zelf aan de slag door je tuin aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen -en vliegen zijn de rupsen een lekkere maaltijd.

Nestkasten ophangen

· Hang een nestkast vlak naast of in de aangetaste boom en maak ze jaarlijks in het najaar met warm water schoon.

· De nestkast wordt op een hoogte gehangen van 2,5 – 3 m aan de kant van de boom met de minsteverstoring (fietspad, speelterrein) en waar het niet regent.

· De nestkast is uit hout vervaardigd met een invliegopening van 32 à 34 mm. De nestkast is gemakkelijk via een schoonmaakopening schoon te maken.

· De nestkasten worden het best opgehangen in de periode september-oktober. Voor de winter zoeken de mezen reeds geschikte slaapplaats dat meestal hun nestplaats wordt.

Sluipwespen en -vliegen aantrekken

Een deel van de rupsen wordt geparasiteerd door de sluipwesp of sluipvlieg. Zij leggen hun eitjes in de rupsen. Je kan de sluipwespen en -vliegen aantrekken door ze extra nectar en beschutting aan te bieden.

Een natuurlijke berm of gazon waar de inheemse bloemen kans krijgen om te groeien en bloeien trekt het meest sluipwespen- en vliegen aan. Struiken komen ook in aanmerking als beschutting voor de sluipwespen en –vliegen.

Heb je nog andere vragen over de eikenprocessierups? Lees de veelgestelde vragen over de eikenprocessierups na op de website van de provincie Antwerpen (zoekterm "eikenprocessierups").

 

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 22.58u reading time3min

3 Amateur B

“Bakens van Licht” - Troostplekken aan kerken en kapellen in Meerhout-Laakdal

Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 23.10.2021 - 07.55u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 22.10.2021 - 16.52u

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.10.2021 - 15.15u

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute
Herentals | Lille | Neteland | Turnhout regio 22.10.2021 - 08.05u

Nieuwe Ring voor Retie : plannen

Kempen regio | Vlaanderen 21.10.2021 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto