Op maandag 2 september gaan honderden kinderen opnieuw de baan op in Bevel, Kessel en Nijlen. Lokaal Bestuur Nijlen wil alle weggebruikers oproepen om extra voorzichtig te zijn. Dat begint met het respecteren van de verkeersregels als voetganger, fietser of automobilist.

De belangrijkste zijn: respecteer de snelheid, parkeer en rij enkel waar het mag en steek correct over. Onze gemeente telt ondertussen tal van fietsstraten, vergeet niet: auto's halen fietsers hier niet in! Ook op andere gebieden werkt de gemeente samen met scholen, ouders en onze klaar-overs aan veilige schoolomgevingen.

Het mag iets meer zijn

Kinderen in het verkeer verdienen meer dan volwassenen die 'gewoon' de regels respecteren. Rij defensief en verwacht niet dat kinderen altijd hun focus op het verkeer hebben. Help hen door nog te vertragen en ze niet in te halen op hun fiets als je geen correcte afstand kan bewaren.

Wat kan je als ouder doen?

Zorg er als ouder voor dat de fietsen in orde zijn. Denk aan lichten, remmen en banden. Een hesje en helm zijn aan te raden. Oefen de schoolroute de komende dagen nog eens samen, de zon is van de partij!

En wat doet lokaal bestuur Nijlen?

Als lokaal bestuur willen we veilige mobiliteit van en naar onze scholen mee ondersteunen. Vanaf 2 september verschijnen onze klaar-overs weer in het straatbeeld.

Aan de oversteekplaats van De Hollekens met de Grote Steenweg en ook aan De Ceder testen we bijkomend met een extra helper voor onze klaar-overs: Victor Veilig. Dit is het gekende groene mannetje met rode vlag. Het Sint-Calasanz richt vanaf 2 september opnieuw de schoolstraat in t.h.v. de sporthal. In de zomervakantie werden tot slot diverse oversteekplaatsen geschilderd of herschilderd.

De Vredestraat kreeg een testopstelling met een knip voor doorgaand verkeer. De weg is daarmee een ideale route voor leerlingen onderweg van en naar Lier!

Testopstelling aan Bisterveld

Op 16 september start de week van de mobiliteit. Twee schoolomgevingen experimenteren dan met een testopstelling. In de Nieuwstraat aan basisschool Bisterveld zullen fietsers een duidelijke plaats op de rijbaan krijgen, komen er snelheidsremmers en willen we de auto minder prominent tot voor de schoolpoort laten rijden door ondermeer een stapspot in te richten op de parking van restaurant Bärgli. Deze testopstelling blijft minstens 3 maanden staan.

Testopstelling aan Goezo Klokkenlaan en De Zandloper tijdens de strapdag

GOEZO Klokkenlaan en De Zandloper hebben samen met Lokaal Bestuur Nijlen een testopstelling uitgewerkt die gedurende één dag zal worden geprobeerd, tijdens de strapdag op 20 september.

De Klokkenlaan zal je die dag via het kruispunt met de N13 en de Grobbendonkseweg alleen kunnen uitrijden. Inrijden kan via de inrit aan bakkerij Romy. De verbinding tussen de Klokkenlaan en de Zandlaan zal voor auto's geknipt worden. Over beide testopstellingen zullen ouders, buurtbewoners en leerlingen aan de start van het nieuwe schooljaar de nodige communicatie ontvangen.

Zone 30 wordt beter zichtbaar

Tot slot werken we nog volop aan een project om onze zone 30 rond scholen meer zichtbaar te maken. Als alles goed gaat, pakken we ook dit per 16 september aan, maar dat blijft voorlopig een verrassing! Langs deze weg wensen we alle leerlingen en leerkrachten een fijne start van het nieuwe schooljaar.

Aan alle weggebruikers: denk niet aan die 2 minuten tijdswinst. Denk aan de veiligheid van onze kinderen. Bedankt!