Lokaal bestuur Nijlen ondertekende een samenwerkingsovereenkomst met het Family Justice Center van Mechelen. In een Family Justice Center werken hulpverleningsdiensten samen met politie, justitie en parket en het lokaal bestuur.

Zo wordt alle expertise gebundeld en dat biedt een sterk antwoord op de problematiek van intrafamiliaal geweld. Dat dit helaas nog nodig is, bleek dit jaar in Nijlen met het tragisch overlijden van een vrouw na geweld van haar partner.

Dergelijke zware feiten zijn gelukkig zeer zeldzaam, maar ook voor andere vormen van intrafamiliaal geweld is de samenwerking met het Family Justice Center een goede zaak.

Wat is een FJC precies?

Het FJC Mechelen is een netwerkorganisatie, opgestart in mei 2017, waarin parket, politie, hulp- en dienstverlening, stad Mechelen en Vlaamse overheid vertegenwoordigd zijn.

Parketmagistraten, politiediensten en justitieassistenten zorgen samen met hulpverleners, maatschappelijk assistenten en de psychosociale dienst van de gevangenis voor veiligheid in gezinnen die te maken krijgen met intrafamiliaal geweld.

Ook in politiezone Berlaar-Nijlen een aanspreekpunt

De toeleiding naar het FJC gebeurt via professionals (o.a. hulpverlening OCMW, CLB en vnl. de lokale politie). Ook voor onze politiezone is er een aanspreekpunt:

Hoofdinspecteur Rutger Wils - 03 466 16 16 - Rutger.Wils@police.belgium.eu

Na de toeleiding geeft het FJC ofwel advies aan de professional, of het is de start van een traject waarbij het dossier besproken wordt ofwel op de FJC-overlegtafel ofwel op het Overleg Operationeel team dat per politiezone minimaal maandelijks samenkomt. In ernstige gevallen wordt daarna mogelijk de hele keten van partners in het FJC erbij betrokken.