'Opa Jef en zijn dorp Nijlen' is de titel van de 6e roman van de Nijlense auteur Jef Hermans.

Deugnieterijen uit de 'Stronthoek' in geuren en kleuren

In zijn boek vertelt hij over zijn jeugd in enkele verhalen uit de tijd toen hij nog bij de nonnen in de kleuterklas zat.

Zijn deugnieterijen, die echt gebeurd zijn, maar in zijn boek, met een fictieve zuster Hyacint verhaald, bracht iedereen aan het lachen. In geuren en kleuren deelt hij ook bepaalde weetjes mee in zijn verhalen toen hij nog als puber in 'zijn' straat, 'de Stronthoek' woonde. De Stronthoek die hij afschildert als de Meir van Nijlen.

Verloren gegane beroepen en ambachten

Hij heeft het ook over de fratsen van twee boezemvrienden uit Nijlen, die hij tot Don Camillo en Pepponé doopte.

Ze konden mekaar niet missen maar waren steeds tot de meest uiteenlopende plagerijen bereid. Kunstenaars als Jef Verheyen en Gust de 'Smet' passeren de revue. Verloren gegane beroepen en ambachten, zoals blokkenmaker, nachtwachter, roethuisjes bewakers, schoenfabriekjes, scharensliepen, chroom en nikkel bedrijf 'Voorspoels', worden weer tot leven gewekt in het boek.

Grappen over Jan en alleman

Grappen, al dan niet waargebeurd, over brandweermannen, schoolmeesters, politie en andere figuren, konden natuurlijk ook niet ontbreken! Het dagelijkse leven dat opgefleurd werd door onze 'zingende cowboy 's of onze wereldwijd bekende straatzangers mochten ook even hun neus aan het venster steken.

Het culturele blad van onze heemkundige kring de 'Poemp', onze fanfares, toneel en jeugdgroepen mochten zeker ook niet ontbreken.

'den Thieu'

Ook aan een pas overleden figuur, pater Sonnemans, werd aandacht besteed. Zijn overlijden viel samen met het beëindigen van de laatste bladzijde over 'den Thieu' in deze roman. Het is echt te veel om allemaal op te noemen wat er nog verder in staat! Daarom, als je alles wilt weten schrijf dan nu in om het boek te bestellen.

De helft van de opbrengst gaat naar een goed doel

Doe dit liefst bij de schrijver zelf dit brengt meer op en zo kan hij meer aan een goed doel schenken.

De helft van de winst gaat immers naar een Nijlens goeddoel, dat bepaald wordt door het gemeentebestuur, de andere helft om zijn persoonlijk gemaakte kosten te dekken. Mail naar fb500909@skynet.be