De mondmaskers die lokaal bestuur Nijlen bestelde via een samenaankoop van IOK zijn vanaf dinsdag 2 juni beschikbaar bij de apothekers. Het gaat om stoffen, wasbare mondmaskers. Per masker wordt een bijdrage van 1 euro betaald.

Het is de bedoeling dat de maskers afgehaald worden bij de vaste 'huisapotheker'. Op die manier krijgen de mensen meteen ook de nodige uitleg over het correcte gebruik. Bij de mondmaskers zit ook een gebruiksaanwijzing over hoe je het masker moet op- en af zetten, hoe je het correct draagt en het onderhoud.

Elke inwoner van Nijlen kan één masker kopen. Het is toegestaan om maskers van gezins- en familieleden door één persoon te laten aankopen. De apothekers zullen hier op toezien.

De apothekers leveren de mondmaskers af op naam en de identiteitskaart van de persoon die de maskers komt kopen. Er zijn geen maskers voorzien voor -12 jarigen.

Mondmaskers zijn een aanvulling op de bekende maatregelen

Mondmaskers vervangen de maatregelen van voldoende handen wassen en afstand houden niet, ze zijn er enkel een aanvulling op. Het dragen van een mondmasker is ook alleen zinvol als het correct gebruikt wordt.

Daarom wordt het niet aangeraden voor kinderen in crèches en lagere scholen. Om er voor te zorgen dat iedereen de nodige tips krijgt over het correct gebruik, zullen de mondmaskers in Nijlen via de apothekers verdeeld worden.