NIKE kondigt vandaag haar beslissing aan om te investeren in een extra distributiecentrum voor sportschoenen op haar Europese Logistieke Campus (ELC) in Vlaanderen.  De capaciteit van NIKE ELC wordt uitgebreid met een oppervlakte van 23 hectaren langs het Albertkanaal in Ham en stijgt daardoor met 35%. De werken starten volgend jaar en zullen naar verwachting in 2016 beëindigd worden.

'Distributiecentrum waar Vlaanderen trots op mag zijn'

'Dit is een distributiecentrum waar Vlaanderen en België trots op mogen zijn', zegt Vlaams minister-president Kris Peeters, die bij de aankondiging aanwezig was. 'We zijn een regio waarin we bedrijven zoals Nike proberen te behouden. Het is een dynamisch bedrijf, waar er veel innovatie gebeurt.'

De werken starten in maart 2014 en zullen in 2016 beëindigd worden. Volgens de minister-president leidt de uitbreiding tot de creatie van 500 voltijdse arbeidsplaatsen. 'Dat is belangrijk, gezien ook de ligging vlakbij Limburg, met Ford Genk.'

Strategisch belang voor Kempen en Limburg'

Via een 'bijzonder strategisch belang voor de Kempen, Limburg en Vlaanderen' steunt de Vlaamse regering op initiatief van Peeters het project met 2 miljoen euro aan opleidingssteun. Nike zelf financiert voor 23,5 miljoen aan opleidingen voor het personeel.

Vlaanderen voorziet ook tot 2 miljoen euro aan ecologiepremies. De minister-president wijst op het duurzaam karakter van de onderneming, met groene stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen.

De aanvoer van producten gebeurt voor 99 procent via de binnenvaart naar een nabijgelegen containerterminal op het Albertkanaal. Dat zou ongeveer 14.000 vrachtwagenritten uitsparen. Beide subsidiedossiers worden momenteel voorbereid door het Agentschap Ondernemen.

'De oplevering van het terrein is voorzien voor 2016, maar het getal van 500 werknemers is een verwachting voor 2020', zegt Nike-woordvoerder Filip Peeters. Momenteel telt het bedrijf in Vlaanderen 1.850 vaste werknemers, alsook een 400-tal halftijdse werknemers en interimkrachten in piekperiodes.

Verankering van logistieke activiteiten en expertise in Vlaanderen

Twintig jaar na de eerste logistieke investering van NIKE in ons land en slechts zes jaar na de opening van het distributiecentrum voor equipment (sportuitrusting) investeert NIKE opnieuw in de logistieke kwaliteiten van Vlaanderen. Vandaag beschikt de Europese Logistieke Campus reeds over distributiecentra voor apparel (sportkleding) en footwear (sportschoenen) in Laakdal en equipment in Herentals met een totale capaciteit van 250 000 m².

De aangekondigde uitbreiding moet de groeiplannen van NIKE in Europa  ondersteunen en bestaat uit een nieuw distributiecentrum van 40 000 m² voor footwear bestemd voor de groothandel, de detailhandel en e-commercebestellingen in Europa. De nieuwe investering zal NIKE bovendien in staat stellen om haar bevoorradingsketen nog sneller en flexibeler te maken.

Bert Stevens, Vice President NIKE Operations Europe: “Om onze groei in Europa te ondersteunen focust Nike niet alleen op het maken van de beste producten voor atleten, maar investeren we ook in logistieke oplossingen voor de toekomst. Deze investering in een bijkomend distributiecentrum zal ook voor de lokale gemeenschap positieve gevolgen hebben.”

Tussen 2016 en 2020 zullen naar verwachting een aanzienlijk aantal banen gecreëerd worden. Het gaat om tewerkstelling in een breed spectrum van jobs: zowel universitairen als technici en mensen zonder specifieke vooropleiding zullen in aanmerking komen. De werken moeten in maart 2014 starten en zullen ruim twee jaar in beslag nemen.

Kurt Van Donink, general manager ELC: “We hebben de voorbije maanden erg goed kunnen samenwerken met de Vlaamse overheid en de NV De Scheepvaart om de grond in kwestie te kunnen verwerven en te kunnen genieten van opleidingssteun.”

Duurzaam ondernemen staat centraal : 500  extra jobs

Sinds de bouw van de logistieke vestiging van NIKE in Laakdal in 1994, staat duurzaam ondernemen centraal. De vestiging is sinds 2006 voorzien van groene stroom uit wind en zonne-energie en heeft een doorgedreven afvalsortering.  Dankzij deze uitbreiding langs het Albertkanaal blijft de maximale aanvoer via binnenvaart mogelijk, zodat jaarlijks 14.000 vrachtwagenritten vermeden worden.

Ook het nieuw distributiecentrum beantwoordt aan de principes van duurzaam ondernemen en zal een modelvoorbeeld zijn van green design.

Het nieuwe distributiecentrum brengt 500 voltijdse banen met zich mee. Van daaruit zullen sportschoenen verdeeld worden voor de groothandel, de detailhandel en e-commercebestellingen in Europa. Nike wil "de groeiplannen in Europa ondersteunen en de bevoorradingsketen sneller en flexibeler maken".

Nike heeft al in Laakdal in de provincie Antwerpen een groot distributiecentrum en een logistieke afdeling in Herentals. In totaal werken in Vlaanderen 1.850 werknemers voor Nike.

De bouw van het distributiecentrum in Ham start volgend jaar en zal tegen 2016 rond zijn. Nike levert onder meer aan Decathlon en Foot Locker.

Op de foto  van links naar rechts : Kurt Van Donink -  General Manager, Vlaams Minister-president Kris Peeters, en Bert Stevens - VP Supply Chain Operations.