NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, diende vandaag haar aangepaste veiligheidsdossier in bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het dossier maakt deel uit van de vergunningsaanvraag voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel.
NIRAS bereidt in Dessel de bouw voor van een oppervlaktebergingsinstallatie voor al het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval. Het concept voor de bergingsinstallatie werd uitgetekend in nauw overleg met de lokale bevolking, vertegenwoordigd door de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol). Om te kunnen starten met de bouw van de installatie en ze daarna te exploiteren, vroeg NIRAS in 2013 een nucleaire vergunning aan bij het FANC.
Veiligheidsdossier geoptimaliseerd
Het belangrijkste onderdeel van de vergunningsaanvraag is het veiligheidsdossier. Dat document, meer dan 20.000 pagina's dik, beschrijft alle technische en wetenschappelijke argumenten die de veiligheid van de installatie aantonen op korte en lange termijn.
Na grondig nazicht verklaarde het FANC het dossier in 2013 onvolledig, en stelde NIRAS een driehonderdtal vragen. Eind 2017 werden de laatste vragen beantwoord, in de loop van 2018 verwerkte NIRAS de antwoorden in het dossier.
Rudy Bosselaers, programmaleider bij NIRAS: "Het beantwoorden van de vragen was een arbeidsintensief en tijdrovend proces. Het is een erg complex dossier, en het is bovendien de eerste keer dat in België dergelijke installatie gebouwd zal worden."
Vervolg vergunningsprocedure
Met het herindienen van het dossier gaat de vergunningsprocedure een volgende fase in. Het FANC maakt een verslag op en legt dat samen met het dossier voor aan de Wetenschappelijke Raad, een onafhankelijk orgaan waarin leden met nucleaire expertise zetelen. Geven zij een voorlopig positief advies, dan volgt nog een heel traject.
Zo vindt er een officieel openbaar onderzoek plaats in de omliggende gemeenten. De inwoners van Dessel, Mol, Retie, Kasterlee en Geel krijgen de kans om het veiligheidsdossier in te kijken en opmerkingen te formuleren.
Ook de provincie Antwerpen en de Europese Commissie zullen gehoord worden. Het FANC bundelt alle opmerkingen en legt ze voor aan de Wetenschappelijke Raad, die een gemotiveerd voorlopig advies geeft en voorlopige vergunningsvoorwaarden opstelt.
NIRAS heeft vervolgens dertig dagen de tijd om te reageren. Zodra dat gebeurd is, spreekt de Wetenschappelijke Raad een definitief advies uit. De vergunning wordt daarna uitgereikt via een koninklijk besluit.
Na de bouw volgt de laatste stap: het FANC controleert de installaties en toetst ze aan de vergunningsvoorwaarden. Pas als de installaties worden goedgekeurd, bevestigt de koning de vergunning voor de bouw en de exploitatie.
Als alles vlot verloopt, kan NIRAS midden 2020 de vergunning verwachten. In 2024 zou het eerste afval geborgen worden in de bergingsinstallatie.
Wat is NIRAS?
NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, is sinds haar oprichting in 1980 verantwoordelijk voor het beheer van het radioactieve afval in België. De instelling heeft als taak de bevolking en het milieu doeltreffend te beschermen tegen de gevaren van radioactief afval.
Wat is STORA?
De vzw STORA vertolkt de stem van de Desselse bevolking in het oppervlaktebergingsproject. STORA werd van bij de start nauw betrokken bij de verschillende aspecten van het project, zowel de technische als de maatschappelijke, en volgt vandaag op of rekening wordt gehouden met de voorwaarden van de Desselaars.
Wat is MONA?
Ook MONA vzw is als partnerschap van dichtbij betrokken bij het oppervlaktebergingsproject. MONA vertegenwoordigt de inwoners van Mol bij de uitwerking van de bergingsinstallatie en de meerwaardeprojecten die daaraan verbonden zijn.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld.
Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie.
"Plots viel een meisje op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt een ooggetuige. (VRTNWS)
Wie een huis verkoopt van voor 2001 heeft daar in Vlaanderen vanaf 23 november een asbestattest voor nodig.
Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren.
Het attest zou enkele honderden euro's kosten. (VRTNWS)
Een nieuw hoofdstuk in het Lotto Park: de wegen van Vincent Kompany en Anderlecht scheiden.
De ex-Rode Duivel begon er in de zomer van 2019 aan zijn trainerscarrière. Eerst nog in combinatie met een rol als verdediger, een jaar later als hoofdcoach. Maar nu is het sprookjeshuwelijk voorbij.
Luminus heeft van de bestendige deputatie van de provincie toch een vergunning gekregen voor de bouw van 3 windturbines op de industriezone Hulshout-Heultje.
De vergunning voor een 4e windmolen, naast het transportbedrijf Hendrickx, werd geweigerd, omdat die teveel hinder zou veroorzaken voor 2 nabijgelegen campings.
Passanten in het stadspark Van Hilst aan de Belgiëlaan Herentals ontdekten dinsdag een olie-achtige smurrie en een felle geur op het vijverwater. Vandaag was de stank weg, maar de smurrie op water was nog duidelijk zichtbaar.
De vijver krijgt constant regenwater. Door de droogte van de voorbije weken was de wadi haast opgedroogd. De onweersbuien van afgelopen week hadden opnieuw voor een normaal waterniveau gezorgd.
Vanmiddag is de nieuwe redderstoren op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer officieel ingehuldigd. 'Waterpret en zwemplezier verzekerd tijdens de komende warme zomermaanden', klinkt het. 'Vanuit de redderstoren met een volledig nieuwe uitstraling in de look en feel van het domein, waken de redders over de zwemvijver.'
Veiligheid voorop
Om haar één jarig bestaan te vieren, organiseert ruiterwebshop Paulissen Paardensport van 27 tot en met 29 mei een pop-up weekend in Bevel (Nijlen).
Oprichtster Aurelie Paulissen zorgt ervoor dat al haar producten van de webshop deze drie dagen te bezichtigen zijn & wil zo haar klanten ook offline van dienst zijn én ontmoeten.
Music Band Avanti uit Herentals vierde afgelopen weekend feestelijk haar 100-jarig bestaan. Het prachtig Eeuwfeestconcert onder leiding van dirigent Eric Nulens kreeg een minutenlang applaus van een bomvolle zaal 't Hof.
Ere-voorzitter Willy De Wachter dankte de muzikanten, het bestuur, de stichtende leden destijds, voor hun tomeloze inzet de afgelopen jaren.