Het station Antwerpen-Centraal is vanmorgen volledig ontruimd na een bommelding. De treinen met Antwerpen-Centraal als bestemming zullen tijdelijk Antwerpen-Berchem als eindhalte krijgen, al raakt dat laatste station intussen al verzadigd. Doorrijdend treinverkeer wordt eveneens tegengehouden en ook de premetrostations onder het station worden tijdelijk niet bediend.

Hinder op hele NMBS-net

De hinder zal allicht een hele tijd aanslepen, aangezien het niet gaat om een verdacht pakket dat is aangetroffen maar wel om een vage telefonische bommelding. "Om 11.45 uur hebben we de melding gekregen dat iemand naar de Nederlandse politie gebeld heeft met de boodschap dat er een bom zou ontploffen in Antwerpen-Centraal", zegt Veerle De Vries van de Antwerpse lokale politie. "We weten niet waar of wanneer dat dan wel precies zou gebeuren, maar we nemen in dit soort situaties het zekere voor het onzekere."

Volgens de politie wordt momenteel het hele station ontruimd, inclusief de premetrostations Astrid en Diamant onder het station. Ook enkele straten rond het station en langs de sporen worden afgesloten, waaronder de Plantin-Moretuslei en De Keyserlei. "Eens de ontruiming voltooid is, zal er een volledige sweeping van het stationsgebouw plaatsvinden met een bomhond", zegt De Vries. "Nadien zal er een onderzoek gevoerd worden naar de bommelder, in samenwerking met de Nederlandse politie." (vrt)

Update :  de ontruiming is opgeheven om 14.15u

Valse melding

Over de eigenlijke bommelding is intussen nog niet meer informatie bekend, maar het ziet er dus naar uit dat het om een valse melding ging. "Maar als de politie het voor de veiligheid noodzakelijk acht om het hele station te ontruimen en het treinverkeer stil te leggen, houden wij ons daar uiteraard aan", besluit Baeken.