De Fyra-treinen hebben vrijdag een rijverbod gekregen in België vanwege hun onbetrouwbaarheid.


De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), de hoogste veiligheidsinstantie van de Belgische spoorwegen, heeft alle commerciële treinritten van de Fyra-treinstellen op de Belgische spoorlijn 4 verboden.

De DVIS laat wel nog testritten toe met lege treinstellen.

Het verbod van de DVIS kan alleen worden opgeheven als het Belgische spoorwegbedrijf NMBS aantoont dat de treinstellen opnieuw betrouwbaar zijn.

Vandaag geen verbinding tussen Amsterdam en Brussel

Gisteren werden de ritten op de verbinding van de NS tussen Amsterdam en Brussel geannuleerd door schade aan drie Fyra-treinen. De bodemplaten van de hogesnelheidstreinen waren beschadigd door ijsblokken, aldus de NS. Vandaag rijden er op dit traject ook geen treinen.

Veel problemen met Fyra-treinen

De helft van Fyra-treinen kwam de eerste maand niet op tijd aan. De Fyra, of de V250 zoals de trein heet, had de eerste weken te maken met veel problemen.

Machinisten moesten wennen aan de nieuwe elektronica, niet alle nieuwe treinen konden ingezet worden en er waren softwarestoringen. In de eerste maand hebben volgens NS Hispeed 110.000 reizigers gebruik gemaakt van de Fyra.