De NMBS waarschuwt voor hinder bij het spoorverkeer in Antwerpen. Op het traject tussen het station Antwerpen Centraal en het station van Berchem is maandagmiddag een bouwkraan op de bovenleidingen gevallen.

Zes van de 14 sporen zijn berijdbaar en een deel van het verkeer is hervat.

De bouwkraan heeft de sporen zelf niet beschadigd, maar de bovenleidingen waren wel aangetast. Daardoor was een tijdlang geen treinverkeer mogelijk tussen Antwerpen Centraal en Berchem.

Reizigers die naar Antwerpen Centraal gingen, moesten uitstappen in Berchem, waar ze de tram moesten nemen naar het centrum van de stad.

Inmiddels zijn zes van de veertien sporen weer vrijgemaakt en is daar het treinverkeer weer hervat. Wanneer het verkeer op de andere acht sporen hervat wordt, is niet duidelijk. "De zes sporen op het niveau 1 in Antwerpen-Centraal en twee van de vier sporen op -1 blijven voorlopig onbruikbaar", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

"Ook in Antwerpen-Berchem is er nog hinder op drie sporen. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld het treinverkeer van en naar Nederland wel weer door kan rijden, maar vanuit Gent en Lier wordt Antwerpen-Berchem nog gebruikt als eindhalte." Reizigers kunnen in Berchem op een andere trein overstappen of gebruik maken van de tramverbinding tussen beide stations.

De problemen voor het treinverkeer zullen volgens Infrabel sowieso nog voelbaar zijn tijdens de avondspits. "We rekenen op ernstige vertragingen, maar er zullen ook nog treinen moeten worden afgeschaft", zegt Baeken.

Hoe de werfkraan kon omvallen, zal nog verder worden onderzocht. De kraan zou in gebruik geweest zijn van een onderaannemer van Eurostation, een dochterbedrijf van de NMBS Holding, bij werken aan de spoorinfrastructuur.

Er vielen geen gewonden bij het ongeval.

(belga)