Wat een leuke dag had moeten worden voor een paar treinreizigers met een beperking die naar het Replay Festival in Herentals afzakten, werd een flinke afknapper door het gestuntel van de NMBS.

Het station binnenraken met een rolstoel en het afstappen van de trein in Herentals blijven problematisch.

Inne Vennekens uit Herentals stond afgelopen zaterdag in voor de begeleiding van mensen die minder mobiel zijn op het Replay Festival. De dag begon voor haar door twee rolstoelgebruikers te gaan afhalen van de trein aan het station in Herentals.

"Een hel"

"Eigenlijk voldoet alleen spoor 1 om deze mensen op en van de trein te krijgen. Want als zij aankomen of moeten vertrekken op de andere sporen, dienen zij de sporen aan de voorkant van het station over te steken, wat allesbehalve evident en veilig is. Er is namelijk geen helling of lift aan de andere perrons, dus rolstoelen kunnen niet via de ondergrondse toegang aan de perrons geraken."

"Ook het gedeelte in en rond het station van Herentals is helemaal nog niet toegankelijk. Het was afgelopen zaterdag een hel om met deze mensen uit het station te geraken en richting Replay Festival te gaan," aldus Inne, die erop aandringt dat het stadsbestuur van Herentals met de NMBS rond de tafel gaat zitten en een plan uitwerkt om de toegankelijkheid van het station te verhogen.

Op verkeerde spoor

Ook over de treinritten was Vennekens allerminst opgetogen. "Ik had alles op voorhand gereserveerd en dat ook doorgegeven aan de NMBS. Maar bij één van de twee door ons te begeleiden personen was men vergeten dat die zaterdag in het station van Herentals uit moest stappen.

Gevolg: de deuren van de trein waren al terug dichtgegaan in Herentals, waardoor die jongen uiteraard in paniek sloeg. De trein was bovendien op het verkeerde spoor aangekomen, waardoor de rolstoel aan de voorkant van het station over de sporen moest rijden om bij de rest van de groep te geraken."

De terugrit de dag nadien liep ook mis, aangezien de NMBS was 'vergeten' door te geven dat de persoon in Brussel van de trein moest om daar over te stappen. Inne: "Ze waren zondag om 12.30u door mij in Herentals op de trein terug naar huis gezet en om 17u waren ze nog steeds niet thuis in Kortrijk.

Als je dan weet dat één van de 2 personen ook nog eens hulp nodig heeft om naar het toilet te gaan, dan hoef ik er geen tekening bij te maken wat voor een ramp die terugrit was.

Ondanks het feit dat ze een fantastische tijd gehad hebben op het Replay Festival, is NMBS erin geslaagd om die mensen hun weekend helemaal naar de knoppen te helpen. Het gevolg is dat die man voor het eerst de trein niet meer durft te nemen," aldus een ontgoochelde Inne.

Wachten voor toegangsdeur

Dat het station in Herentals allesbehalve rolstoelvriendelijk is, is jarenlang bekend. Zo gaan de toegangsdeuren er niet automatisch open en moeten rolstoelgebruikers er wachten tot een andere bezoeker hen binnenlaat, want de bel, waar ze zich als rolstoelgebruiker moeten melden, staat binnenin het station, en niet buiten, aan de deur...

Dat je in Herentals nog altijd €0,50  moet betalen om in het station naar het toilet te mogen gaan, vinden rolstoelbegeleiders als Inne ook antiek. "Daar sta je dan met iemand die na al die treinavonturen dringend moet en die heeft geen €0,50 bij. En nergens kan je geld wisselen."

Wél erg tevreden was Inne over de opvang van rolstoelgebruikers op het Replay Festival zelf: "Security en het Rode Kruis waren erg behulpzaam. En ook een pluim aan het OCMW-WZC St.-Anna, dat perfect aangepast is aan rolstoelgebruikers, en waar mijn 2 gasten de nacht na het Replay Festival mochten verblijven, omdat er na middernacht nu eenmaal geen treinen meer rijden." (pp-pb) (foto's rr)