Het verhaal van Francis Rombouts – de rolstoelgebruiker die niet kan opstappen in station Tielen (Kasterlee) – deed heel wat stof opwaaien. Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) is zelf van Kasterlee en ijvert er nu voor om ook station Tielen uit te rusten met de assistentiedienst voor rolstoelgebruikers. En daar zijn overtuigende argumenten voor.

Van Camp las de vele berichten over de mislukte poging van rolstoelgebruiker Francis om op de trein te stappen in Tielen. Ze is zelf raadslid in Kasterlee en federaal volksvertegenwoordiger, waar ze de Kempense mobiliteit vanuit de Kamercommissie Mobiliteit opvolgt.

"Ik neem zelf dagelijks de trein in Tielen dus weet dat het een luxe is om daar te kunnen opstappen. Naar het station van Turnhout of Herentals doorreizen, betekent in de ochtendlijke verkeerstoestanden toch snel een half uur extra. Op die tijd neem je al beter de auto naar het werk", oordeelt Yoleen Van Camp.

"In een ideale wereld was elk station voorzien op rolstoelgebruikers maar dat kost een smak geld, en dat is er jammer genoeg niet", erkent Van Camp. Een rolstolgebruiker op de trein helpen, vraagt immers extra begeleiders die daarvoor speciaal ter plaatse komen en materiaal om de rolstoel op het treinstel te rijden.

Daarom hanteert de NMBS een vraaggestuurd aanbod; enkel in stations waar de vraag voldoende groot is, wordt de mogelijkheid voorzien om rolstoelgebruikers op de trein te assisteren.

Het station van Kwatrecht bijvoorbeeld, een gemeente die amper 2000 inwoners telt, staat in de lijst van 131 stations die uitgerust zijn voor mensen met een rolstoel. De gemeente huist immers een school en internaat voor mensen met een handicap. Kasterlee telt echter 17 000 inwoners en – belangrijker – heeft ondertussen 2 rusthuizen, een school voor buitengewoon onderwijs (de Mast) en het vroegere Margrietje (nu gefuseerd met het GielsBos). Het Gielsbos zelf ligt vlakbij, in buurgemeente Lille en heeft ook Tielen als dichtstbijzijnde station. Daarmee maakt Tielen aanspraak op rolstoelassistentie in haar station.

In de Kamercommissie Mobiliteit zal Yoleen Van Camp het dossier op tafel leggen: "Ik heb een interpellatie van de bevoegde minister, Galant, voorbereid waarbij ik peil naar de exacte criteria die gehanteerd worden.

In mijn interpellatie schets ik de vergelijking van Kasterlee met Kwatrecht, om aan te tonen dat ook station Tielen in aanmerking komt voor rolstoelbegeleiding." Ondertussen heeft Van Camp cijfers opgevraagd bij de verschillende instanties en instellingen in Kasterlee en het naburige GielsBos om in kaart te brengen hoeveel rolstoelgebruikers actief gebruik zouden maken van de rolstoeldienst, als station Tielen daarmee uitgerust zou worden.

Met de cijfers hoopt ze aan te tonen dat de vraag het aanbod van een rolstoeldienst in station Tielen rechtvaardigt.