U bent hier

Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia op bezoek bij SCK in Mol

Mol
29.10.2019 - 19.10u
Door: Mark Jaspers

Op 5 november houdt het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol een studiedag rond de bouw van de prestigieuze onderzoeksinstallatie Myrrha. Een van de keynotespeakers is Carlo Rubbia, Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde en de geestelijke vader van de deeltjesversneller bij CERN in Genève.

Het SCK viert op 5 november de eerste verjaardag van de regeringsbeslissing die het licht op groen zette voor Myrrha, een onderzoeksproject waarbij een nieuwe onderzoeksreactor wordt gebouwd in Mol. Het wordt wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor aangedreven door een deeltjesversneller.

In juni kwam de koning al op werkbezoek in Mol. Tijdens de "M-Day" op 5 november leidt minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) een academische zitting in. De keynote speech is voor Carlo Rubbia, de vroegere directeur-generaal van het CERN die mee de grondlegger was van de deeltjesversneller in Genève.

In 1984 kreeg de Italiaan, samen met de Nederlander Simon van der Meer, de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun bijdrage aan de ontdekking van het W-boson en het Z-boson.

Naast Rubbia spreken in Mol ook Walter Tromm, directeur bij het onderzoekscentrum KIT in Duitsland, Jean-Luc Biarrotte, deskundige inzake de betrouwbaarheid van deeltjesversnellers met hoog vermogen, Elena Righi Steele van het DG Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie, en Yukitoshi Miura, uitvoerend directeur van het Japans agentschap voor atoomenergie.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto