Bij Philips in Turnhout verliezen 218 mensen hun baan. Het gaat om 156 arbeiders en 62 bedienden. Dat werd maandagmorgen bekend gemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.De ontslagronde komt bovenop de schrapping van 136 banen die eind mei werd aangekondigd.

In totaal verdwijnen er dit jaar dus 354 jobs bij de lampenfabrikant.

Een officiële mededeling is er nog niet, maar uit diverse vakbondsbronnen blijkt dat er 218 jobs verdwijnen. Het nieuws sijpelde vrij snel door vanop de ondernemingsraad.

Philips kondigde de ontslagronde in september al aan. Toen liet de elektronicareus weten dat er wereldwijd 2.200 banen gingen verdwijnen, vooral bij Healthcare en Lighting.

In Turhout heerste daardoor al een tijdje ongerustheid, want die vestiging van Philips behoort tot die laatste afdeling.

Eind vorige maand schrapte Philips al 171 banen in de lichtdivisie in Eindhoven. Daar werken in totaal 1.100 mensen.

En ook voor Turnhout is het niet de eerste keer dat ze in de klappen delen. Eind mei nog vielen er al ontslagen. Toen werd bekend gemaakt dat er 136 bedienden verdwijnen in Turnhout.

Staking
Personeelsleden van verschillende afdelingen van Philips in Turnhout hebben maandagmiddag het werk spontaan neergelegd. Dat melden de vakbonden ACV en ABVV. Het personeel verzamelt in de personeelsrefter, die naar verluidt afgeladen vol zit.

Intussen heeft ook het onderhoudspersoneel het werk neergelegd. Dat zou betekenen dat alle productielijnen stilvallen, waardoor de hele vestiging stilligt.

(belga)