U bent hier

Nóg meer natuur op vernieuwd en uitgebreid wandelnetwerk Kempense Kolonies

Kempen regio | Provincie Antwerpen
08.05.2022 - 15.55u
Door: Herman Gezelle

Weelderig groen. Fascinerende verhalen. Een officieel stiltegebied en Unesco werelderfgoedsite. Plus talloze sfeervolle plekjes en paadjes...

Het vernieuwde wandelnetwerk Kempense Kolonies in het grensgebied met Nederland serveert onvervalst wandelplezier.  De update door Toerisme Provincie Antwerpen vertaalt zich in extra routes, natuur, beleving en comfort.

Een oase van rust en verhalen, dat grensgebied met Nederland. Wandelnetwerk Kempense Kolonies verbindt alle blikvangers. Zoals de fotogenieke valleien van de riviertjes Mark en Merkske. De verlaten kleiputten langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, vandaag fraaie natuurgebieden. Of de Dodendraad in grensdorp Zondereigen, een wat vergeten episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Absolute aanraders? De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas! Een unieke mix van sociale geschiedenis, erfgoed en natuur. In Bezoekerscentrum 5-7 in Merkplas-Kolonie krijgen de landlopers - anoniem begraven op het stemmige kerkhof - plots een gezicht.

Wortel-Kolonie is trots op zijn dubbele erkenning als stiltegebied en Unesco werelderfgoed. In Bezoekerscentrum De Klapekster sprokkel je boeiende weetjes over de natuur in de Kolonies.

Uitbreiding en optimalisering

Toerisme Provincie Antwerpen realiseerde 13 kilometer nieuwe trajecten, waaronder routes in Wortel-Kolonie en een verbinding tussen Beerse en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Met o.a. Den Rooy (Meerle) en Abtsheide-De Pomp-Poelberg (Beerse) kwam er heel wat natuur bij.

De gloednieuwe wandelkaart biedt een overzicht van alle routes en knooppunten.

Op de kaart ook vier suggestielussen voor evenveel types wandelaar: Stoer stappen in Zondereigen (11,7 km), Drempelvrij in Merksplas-Kolonie (5 km), Wortel-Kolonie (8,8 km) en Met de kinderen naar Blakheide Beerse (2,8 km).

Bij de update van een wandelnetwerk draait het niet alleen om uitbreiding. Bovenal primeert het stapplezier. In overleg met de betrokken gemeenten en natuurverenigingen optimaliseren we de trajecten. Concreet betekent dat: de integratie van meer onverharde paden en landweggetjes en de ontsluiting van extra natuurgebieden. Samen met de vele opmerkelijke verhalen maakt dat van wandelnetwerk Kempense Kolonies een onbetwiste topper."

PRAKTISCHE INFO

Meer info:
Wandelnetwerk Kempense Kolonies omvat 428 kilometer routes langs knooppunten in Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout.

De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige rood-witte borden met nummers.  De kaart van het wandelnetwerk Kempense Kolonies kost 8 euro.  Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten en bij Standaard Boekhandel.  Meer details, suggestielussen en bestelmodule kaart op Kempen.be.'  Foto provincie Antwerpen.

imageMeer nieuws

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nike haakt af als sponsor van voetbalclub Antwerp na ophef rond sportief directeur Marc Overmars

Internationaal | Kempen regio | Laakdal regio | Nationaal | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 12.15u

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 10.06u

Nieuw onderkomen voor BKO Heist-Goor

Heist op den Berg 25.05.2022 - 09.47u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto