Vorige week stelde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een besmetting van blauwalg vast in het water van de zwemvijver van Oostappen vakantiepark Zilverstrand. Het gemeentebestuur kondigde een zwemverbod  af. Dit verbod blijft gelden totdat de waterstalen de gewenste kwaliteit hebben.

Sinds de vaststelling van blauwalg of de cyanobacterie in het water van de zwemvijver van het Oostappen vakantiepark Zilverstrand, volgt de VMM de resultaten van de waterstalen uit deze vijver nauw op. Tot nu toe is de concentratie van de bacterie in het water nog te hoog om het zwemverbod op te heffen.

 

Wat is blauwalg?

 

Cyanobacteriën of blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken. Dit enkel wanneer het om hoge concentraties gaat.

Meer informatie over blauwalg vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.