U bent hier

Noodopvang van kleuters en lagereschoolkinderen

Heist op den Berg
14.05.2020 - 14.33u
Door: Mark Jaspers

Vanaf 15/18 mei gaat een nieuwe fase van de heropstart van onze samenleving in. De scholen zullen geleidelijk de lesactiviteiten hervatten. Dat gebeurt in eerste instantie voor de leerlingen van het zesde, eerste en tweede leerjaar.

De combinatie van het hervatten van de lessen en het voorzien van noodopvang bleek een moeilijke opgave.

Het team Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) van het lokale bestuur en de basisscholen van Heist-op-den-Berg werkten samen aan een haalbaar plan om maximaal noodopvang te blijven voorzien, zowel voor kleuters als voor kinderen van de lagere scholen. Die opvang is in eerste instantie voorzien voor ouders die buitenshuis werken en voor kwetsbare gezinnen.

Basisprincipes

- De Buitenschoolse Kinderopvang en de schoolopvang blijven gescheiden. Op die manier blijven de verschillende contactbubbels intact. De organisatie ervan gebeurt decentraal, waardoor er opvang is in de elf kerkdorpen van Heist-op-den-Berg.

De buitenschoolse opvang die nu in de schoollokalen gebeurt, verplaatst zich naar de locatie Boonmarkt, met een contactbubbel per school.

- De scholen vangen de kinderen van de leerjaren 6, 1 en 2 op zowel voor het lesgeven als voor de noodopvang met preteaching. Ouders met een voor- en naschoolse opvangnood richten hun vraag aan de school, die bekijkt hoe ze eraan tegemoet kan komen.

De school schakelt indien nodig de BKO met preteaching in. De keuze voor BKO vraagt een weloverwogen beslissing van de ouders, omdat er nadien geen bewegingen meer mogelijk zijn vanuit de BKO-bubbel naar de schoolbubbel.

- Het team Buitenschoolse Kinderopvang zorgt voor de noodopvang met preteaching van de kleuters en de kinderen van de leerjaren 3, 4 en 5, zowel voor, na als tijdens de schooluren (van 7 tot 18 uur).

De kinderen van de leerjaren 6, 1 en 2 die voor opvang (voor, dag en na) en preteaching kiezen (en dus geen les ter plaatse in de school volgen), kunnen dus eveneens terecht bij de BKO.

De regeling is vanaf 18 mei van kracht in zoverre dat de organisatie ervan haalbaar is op het vlak van capaciteit en personeelsinzet. Het BKO-team werkt met inschrijvingen (minstens 24 uur op voorhand).

Ouders kunnen met vragen over de lessen en de opvang met preteaching in de scholen voor de leerjaren 6, 1 en 2 terecht in de desbetreffende school.

Voor alle vragen over de noodopvang met preteaching van kleuters en kinderen van de leerjaren 3, 4 en 5 kunnen ze terecht bij team Buitenschoolse Kinderopvang. Omwille van de corona-maatregelen is het team momenteel enkel telefonisch en per mail bereikbaar. De loketfunctie is gesloten.

 

imageMeer nieuws

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam
Internationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 29.05.2020 - 08.15u

Pop-up kunstgalerie Schropioentje Oud-Turnhout

Kempen regio | Turnhout regio 28.05.2020 - 21.02u

Winkelketen Aveve is slachtoffer van cyberaanval

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.05.2020 - 19.31u

Mondmaskers in Kasterlee

Mondmaskers in Kasterlee
Kasterlee 28.05.2020 - 18.41u

Afgelasting 44e Ronde van Noorderwijk

Afgelasting 44e Ronde van Noorderwijk
Herentals 28.05.2020 - 17.02u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto