Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noodpakket voor 3 dagen, een 'Paraatheidsdag' en extra lessen op school: zo wil Europa naar "verhoogde staat van paraatheid"

noodpakket

Europeanen moeten naar een "verhoogde staat van paraatheid", vindt de Europese Commissie. Ze raadt daarom aan dat burgers een pakket samenstellen waarmee ze 72 uur kunnen overleven zonder hulp van buitenaf.

Ook op scholen moet er extra aandacht besteed worden aan paraatheid. Daarnaast komt er een 'Paraatheidsdag'.

 

"'Op alles voorbereid', dat moet onze nieuwe Europese way of life worden." Europees Commissaris voor Paraatheid Hadja Lahbib (MR) laat in een filmpje op haar sociale media zien hoe haar handtas dienst doet als noodpakket.

 

De Belgische overheid lanceert vandaag het zogenoemde paraatheidsplan van de Europese Commissie. De EU wil niet enkel de militaire paraatheid verhogen, ook bij burgers is een andere, proactievere, mentaliteit nodig. "De nieuwe realiteit vereist een nieuw niveau van paraatheid in Europa", klinkt het. 

 

 

Noodpakket en 'Paraatheidsdag'

 

Met het nieuwe plan wil de Commissie de Europeanen handvatten geven om te reageren in geval van een dreiging of crisis. Ze denkt daarbij aan oorlog, maar ook aan cyberaanvallen, natuurrampen of een nieuwe pandemie.  

De meest in het oog springende maatregel is het voorzien van een noodpakket. Lidstaten moeten hun burgers aanmoedigen om een voorraad aan te leggen van "essentiële benodigdheden" om zo minimaal 3 dagen te kunnen overleven zonder hulp van buitenaf.

Het pakket moet onder meer bestaan uit water, medicatie, een gsm-oplader, een zaklamp en belangrijke documenten.

 

 

"Dit is de werkelijkheid nu en we moeten ons voorbereiden"

 

Europees Commissaris voor Paraatheid Hadja Lahbib (MR)

 

 

 

In totaal bestaat het plan uit 30 actiepunten. De Commissie wil dat kinderen op school les krijgen over paraatheid en er moet een Europese 'Paraatheidsdag' komen. De lidstaten moeten ook meer inzetten op het aanleggen van voorraden van belangrijke materialen. Bij de uitbraak van de covid-pandemie bleek er in ons land bijvoorbeeld geen voorraad mondmaskers meer te zijn.

"Ofwel steken we onze kop in het zand en doen we alsof er geen vuiltje aan de lucht is ofwel kunnen we de uitdagingen aangaan. Dit is de werkelijkheid nu en we moeten ons voorbereiden", aldus Lahbib. 

 

Campagne crisiscentrum

 

"Het is aan landen zelf om uit te zoeken, afhankelijk van hun locatie, wat er voorzien moet worden. In Finland wordt aan kinderen geleerd hoe ze met wapens moeten omgaan, ik denk niet dat dat hier in België op korte termijn nodig is."

 

In ons land werkt het Crisiscentrum aan een campagne om de Belgen weerbaarder te maken en voor te bereiden op crisissituaties. De bedoeling is om die informatiecampagne nog voor de zomer te lanceren.  (VRTNWS)

 

De NNieuws redactie heeft het noodpakket uit Zweden van General Prepper  getest en ter beschikking.

EU Hadja Lahbib

EU Hadja Lahbib

URL
noodpakket

Deel dit artikel