Als de weersomstandigheden het toelaten, worden op vrijdag 25 oktober de werken aan het kruispunt van de Turnhoutsebaan (N19) met de Noordlaan (N19g) afgerond. Dat wil zeggen dat het centrum van Kasterlee vanaf dan weer vlot bereikbaar zal zijn. Het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Noordlaan zal de aansluiting van de Noord-Zuid Kempen vormen met de bestaande weg richting Turnhout. Het einde van deze plaatselijke werken betekent natuurlijk nog niet het einde van de werken voor de Noord-Zuid kempen, maar het is wel een belangrijke stap naar minder hinder voor het centrum van de gemeente Kasterlee.

Enkele jaren met hinder
Sinds de zomer van 2011 zijn er op verschillende plaatsen in en rond Kasterlee ingrijpende werken uitgevoerd in het kader van de Noord-Zuid Kempen. Rotondes werden omgevormd tot lichtengeregelde kruispunten, tunnels en fietstunnels werden aangelegd, wegen werden onderbroken en als meest indrukwekkende onderdeel werd er (en wordt er nog steeds) gebouwd aan een lange tunnel onder de Hoge Mouw. De landbouwtunnels onder de nieuwe verbindingsweg en de fietstunnels zijn sinds kort allemaal van houten bekleding voorzien.

Bij al die werken heeft het Agentschap Wegen en verkeer en de aannemersgroep Via Kempen veel inspanningen gedaan om zoveel mogelijk buiten de bestaande wegen te werken, maar op een aantal plaatsen was dat niet mogelijk en moesten er omleidingen ingericht worden. Eind oktober komt daar dus een einde aan. De tunnel onder de Hoge Mouw en de nieuwe verbindingsweg N19g mogen op dat moment dan nog niet helemaal klaar zijn, de grootste hinder voor het verkeer in Kasterlee zal vanaf dan van de baan zijn.

Waar wordt er nog gewerkt?

  • De tunnel onder de Hoge Mouw wordt de komende maanden voort afgewerkt. Bovenop de tunnel wordt de natuur hersteld en zal er een heideschraal landschap gecreëerd worden. Tegen het einde van het jaar zal ook de Goorseweg opnieuw worden opengesteld voor alle verkeer.
  • In de Zaardenstraat zullen de bermen nog aangepast worden om kruisend verkeer in de tunnel vlotter te doen verlopen. Om de hinder van de werken te beperken zal dat pas gebeuren na de openstelling van de Goorseweg. Fietsers zullen altijd doorgang hebben in de Zaardenstraat.
  • De brug over de Kleine Nete is klaar. De brug over het kanaal Bocholt-Herentals wordt momenteel afgewerkt.
  • De nieuwe verbindingsweg N19g zal in april 2014 in gebruik genomen worden. De gehele Noord-Zuid Kempen zal tegen de zomer van 2014 af zijn.


Hartelijk bedankt
Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid en de aannemers van de THV Via Kempen bedanken graag de gemeente Kasterlee en al haar inwoners voor het geduld en de samenwerking bij dit grootschalige infrastructuurproject. Dat geduld zal ongetwijfeld beloond worden wanneer de nieuwe verbindingsweg tussen Geel en Kasterlee in april van 2014 effectief in gebruik kan genomen worden. Het doorgaande verkeer kan dan via de nieuwe verbindingsweg rijden, waardoor het centrum van Kasterlee minder druk, leefbaarder, veiliger en aangenamer wordt.