De nieuwe fase in de werken aan het kruispunt van de Lichtaartsebaan/Pastorijstraat (N123) en de Noordlaan in Kasterlee start op 14 februari.


Aanvankelijk was het de bedoeling om te starten op 4 februari, maar door het winterse weer van de voorbije weken was dat niet mogelijk.
 
Gewijzigde verkeerssituatie
In het kader van het project Noord-Zuid Kempen vormt het Agentschap Wegen en Verkeer de rotonde om tot een kruispunt met verkeerslichten. Daarop zal de nieuwe verbindingsweg (N19g) tussen Geel en Kasterlee aansluiten.

De werken naderen nu 3 cruciale fasen, met telkens wijzigingen voor de verkeerssituatie ter plaatse. In juli zou de herinrichting van het kruispunt klaar moeten zijn.

Vanaf 14 februari
Tijdens de eerste van die drie fasen, deelfase C – voorbereidende werken, wordt de zuidelijke rijstrook van de Lichtaartsebaan (aan de kant van de nieuwe verbindingsweg N19g) definitief aangelegd.

Dankzij tijdelijke verkeerslichten is er tijdens de werkzaamheden beurtelings verkeer in beide richtingen mogelijk op de andere, noordelijke rijstrook van de Lichtaartsebaan. Ook fietsverkeer blijft er mogelijk.

Vanaf 25 februari
Tijdens deelfase C, wordt de noordelijke rijstrook van de Lichtaartsebaan (ten westen van de nieuwe verbindingsweg) definitief aangelegd. Ook dan is er beurtelings verkeer met tijdelijke verkeerslichten in beide richtingen.

Fietsers kunnen zich in beide richtingen verplaatsen langs de zuidelijke kant van de weg (aan de kant van de nieuwe verbindingsweg).
De Kempenstraat blijft open voor het verkeer dat de straat wil inrijden vanuit de Lichtaartsebaan en voor het verkeer dat vanuit de Kempenstraat naar de Pastorijstraat en het centrum van Kasterlee wil rijden.  

In de loop van mei
Tijdens de laatste fase, deelfase D, wordt de Pastorijstraat, ten oosten van het kruispunt met de nieuwe verbindingsweg, volledig heraangelegd. De Lichtaartsebaan/Pastorijstraat ten oosten van de nieuwe verbindingsweg gaat tijdelijk dicht voor het verkeer. Dat wordt omgeleid via de Noordlaan en de Turnhoutsebaan.
Fietsverkeer kunnen nog wel door in beide richtingen via de nieuwe fietstunnel onder de nieuwe verbindingsweg en via de Monseigneur Cardijnstraat.

Het verkeer van de Kempenstraat wordt tijdens deze fase omgeleid via Bosakkers.

Beelden J. Stoop / Nnieuws