Noorderwijk centrum blijft tot juni een haast onbereikbaar eiland. Oorzaak is de over de gehele lijn gebuisde stedelijke en Vlaamse planning van de wegenwerken.  Die zetten erg kwaad bloed bij de Noorderwijkenaren zelf, de handelaars en de Kempenaren die er hun weg moeten vinden. 

'Dit is er echt over, een pure schande', zegt Paul D. uit Herentals die vandaag in de Servaas Daemsstraat moest leveren. 'Vanop de Ringlaan aan Prima-Lux was het om 17u op de Aarschotseweg alweer urenlang aanschuiven tot in Olen. Oorzaak werken Olen centrum.

Dan maar langs De Vennen geprobeerd langs de Herenthoutseweg richting Henrad. Neen, weer bingo.  Weg afgesloten aan de Toekomstlaan-garage Peeters door de heraanleg van het kruispunt Herenthoutseweg en Servaas Daemsstraat.

De enige oplossing bleef over : naar de Atealaan langs de E313 richting Hasselt rijden.  De afrit Olen-Herentals nemen en dan vervolgens Hezewijk richting Noorderwijk. Neen, niet meer langs Zeven Zillen, want daar zijn werken voor de heraanleg van de straat net naast de... Servaas Daemsstraat.

Terug langs Noorderwijk centrum, langs een wir war van verkeersborden richting Bistro Julienne.  Oef, na 50' toch gearriveerd. 

Dit is middeleeuws, hoe kan je nog slechter wegenwerken plannen?', besluit een meer dan gefrustreerde handelaar P. Druyts.  'Het gaat hier niet over 'je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken', neen, het gaat om puur amateurisme en onkunde.'

In GVA schrijft Tom Willems vandaag in z'n spitse column : 'We hebben in Nodderwaak géén trein, géén tram, nauwelijks een bus, géén deelfiets of -step', zegt Jo Helsen.  'De wagen is ons enige vervoermiddel voor verre afstanden. Helaas geraken we er nergens meer mee. De wegenwerken begonnen in de Servaas Daemsstraat: we kunnen niet meer rechtstreeks naar Herenthout.

In Wiekevorst gooiden ze het centrum open en dus is de kortste weg naar Heist-op-den-Berg afgesloten.

Vervolgens stak Olen de schop in zijn centrum. Vergeet dus de rit naar de oprit van de E313. Via Hezewijk dan maar? Ah neen, want Wegen en Verkeer was zo slim om de autostroom langs die route af te leiden zonder de verkeerslichten erop af te stemmen - daar schuif je dus minstens een kwartier aan.

Nog erger? Jawel, ze begonnen aan het kruispunt van de Henrad-garage Peeters, zodat die 'vluchtweg' naar Herenthout en Herentals ook weer netjes is dichtgeritst'. (gva)

'Als alles volgens planning verloopt zijn beide werken in juni afgerond...'

Op de website van de stad Herentals staat zonder schroom te lezen : 'Als alles volgens planning verloopt, is de heraanleg van het kruispunt Herenthoutseweg en Servaas Daemsstraat begin juni afgerond.

Op dat moment is de aannemer ook klaar met de werkzaamheden in de Servaas Daemsstraat, tussen Woud en de Ring in Noorderwijk.'

Wat met de handelaars die 1.000-en euro blijven verliezen door deze uitermate slechte planning van deze wegenwerken?  Waar blijft die schepen van non-mobiliteit?

Terloops : langs duidelijke omleidingsborden zijn Bistro Julienne en Zuiderhuis vlot bereikbaar. (hans-pp)