Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noordkant Grote Markt : 10 dagen dicht voor vervangen kasseien... na 13 jaar

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Je voelt het, je ziet het : het zijn lokale verkiezingen in oktober.  De stad schiet wakker. De noordkant van de Grote Markt krijgt nieuwe kasseien.   Eindelijk?  Een schande-dossier uit 2011 (!).   De huidige coalitie N-VA/CD&V heeft 5 jaar liggen 'slapen'.

Het kassei-probleem gaat niet enkel om de Grote Markt, maar ook de Zandstraat, de Bovenrij, het Hofkwartier.  Het kwaad is geschied : valpartijen, verstuikte voeten, pijnlijke rug door het fietsen...

'Een aannemer vervangt in opdracht van lokaal bestuur Herentals vanaf 11 maart de ontbrekende kasseien op de noordkant van de Grote Markt', klinkt het vandaag in het AC.  'Zowel in de parkeerzone als in de voetgangersstrook zitten al meer dan 15 jaar gaten waar heel wat mensen over gestruikeld zijn, senioren, mensen met een rolstoel of ouders met kinderwagens, voetgangers.  

Voor jong en ouder is fietsen in het centrum een kwelling : rugklachten, valpartijen, buggy's die vastrijden, slapen baby's die plots wakker geschud worden.  De stad blijft voor deze ongevallen en de daaruit voortvloeiende lichamelijke en materiële schade verantwoordelijk. Er volgden ook rechtszaken tegen de diverse aannemers.

Er verschijnen vrijdag 8 maart na afloop van de vrijdagmarkt al hekken op een deel van de noordkant van het marktplein, vanaf maandag gaat de hele noordzijde dicht. De werken duren tot en met 21 maart, zodat de vrijdagmarkt op 22 maart in principe ook weer op het marktplein kan plaatsvinden. Op vrijdag 15 maart verhuizen de marktkramen van de Grote Markt uitzonderlijk naar de Augustijnenlaan.

 

Kasseien dossier uit 2011 (!) : 13 jaar lang miserie bij het fietsen, valpartijen...

'Aannemer DFM uit Ravels zou in 2011 niet alleen een goedkoper en ander formaat van kasseien leggen. Hij zou ook besparen door de voegen heel wat breder te maken : een voeg is uiteraard goedkoper dan steen', klonk het bij het schepencollege onder voorzitterschap van burgemeester Jan Peeters (Sp.a) destijds.

'Mogelijk kan volgens vakmensen de bredere voeg in porfier na een tijd de stenen doen kantelen en verschuiven, waardoor de stad als opdrachtgever opnieuw in de problemen geraakt.

Kasseien op maat gekapt in Portugal...
Tinus Van de Sande van DFM : 'De Portugese kasseien zijn op maat gekapt. De prijs wordt berekend per ton en die is dezelfde of je nu kasseien van 10 x 16 cm laat kappen of van 14 x 20 cm zoals de partij die nu in Herentals gelegd is.  Met een grotere steen heb je op een vierkante meter minder oppervlakte voeg. We hopen verder alles prima af te kunnen werken.'     Foto's NNieuws - archief 2011 - 2023.

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Kasseien Markt - 2011 NNieuws

Deel dit artikel