De Groep Noordvlees Van Gool en de Groep Vanden Avenne, beide belangrijke spelers in hun domein, bundelen hun krachten op vlak van slachtcapaciteit in een joint venture. Met een totale slachtcapaciteit van meer dan 3 miljoen varkens per jaar komt de Europese top binnen de slachthuissector binnen handbereik. Dankzij deze samenwerking beheren beide spelers samen bovendien nog beter de totale productieketen van varkensvlees. Een nieuw slachthuis met een slachtcapaciteit van 40.000 varkens per week zal vanaf midden 2014 gebouwd worden in Oevel en door beide spelers via een nieuwe vennootschap uitgebaat worden. De totale investeringskost van het nieuwe slachthuis bedraagt €20 miljoen.

Europese top slachthuissector binnen handbereik dankzij joint venture

De Groep Noordvlees Van Gool is actief in het slachten en commercialiseren van varkens en het valoriseren en commercialiseren van afval (rode organen). Van bij de start in 1955 groeide familiebedrijf Noordvlees Van Gool uit tot de top van Belgische slachthuizen, met thuisbasis in Kalmthout, met een totale slachtcapaciteit van 1.250.000 varkens per jaar in Kalmthout, en een verwerkingscapaciteit in het vijfde kwartier van 40.000 ton per jaar in Lochristi.

De Groep Vanden Avenne is op zijn beurt gespecialiseerd in de productie van mengvoeder voor varkens, het versnijden van varkensvlees en varkenskarkassen (BENS NV) en het commercialiseren van ham en charcuterie (BENS Retail NV). De geschiedenis van de Groep Vanden Avenne gaat terug tot 1889, waarbij het familiebedrijf van bij het begin een voortdurende focus op groei heeft gehanteerd. Sinds zijn ontstaan brachten vier generaties het bedrijf tot aan de top in België, met mengvoederfabrieken in Ooigem en Floreffe en een totale productie van 540.000 ton veevoeder per jaar.

Van oudsher streven beide spelers naar een verdere optimalisatie van hun rendabiliteit, een verbetering van hun concurrentiepositie en een waarborg van werkzekerheid en duurzaam ondernemen. De huidige samenwerking, onder de vorm van een joint venture, laat beide ondernemingen, als belangrijke spelers in hun domein, toe om boven de Belgische slachthuissector uit te stijgen en toe te treden tot de top van de Europese slachthuissector.

“Als Belgische marktleider zijn we al enige tijd op zoek naar opportuniteiten om onze slachtcapaciteit verder uit te breiden om ook op Europees niveau verder te kunnen groeien”, licht Dirk Nelen, CEO Groep Noordvlees Van Gool toe: “We zijn dan ook verheugd met deze samenwerking, die een mijlpaal is voor de verdere internationale groei van onze bedrijven.” Onze visie – ‘mensen blij maken met een stukje gezond varkensvlees, wereldwijd’ – wordt hiermee verder ingevuld. Ik geloof in deze samenwerking want hard werken telt op, samenwerken vermenigvuldigt.”

“Voor ons is de samenwerking een logische stap,” zegt Marcel Laeremans, CEO van Bens Vlees, onderdeel van de Groep Vanden Avenne. “Door het akkoord over de herlocalisatie van het Lokerse slachthuis ‘De Lokery’ waren we op zoek naar een nieuwe slachtlocatie. Samen met Noordvlees Van Gool bouwen we nu een modern en kostenefficiënt slachthuis naast onze varkensversnijderij in Oevel. Dit nieuwe slachthuis zal beide partners toelaten hun capaciteit gevoelig te verhogen, de kwaliteit nog verder te verbeteren en hun concurrentiepositie op wereldniveau te verstevigen.”

Superieure kwaliteit door volledig beheer totaalproductie

Naast een verdere Europese groei laat de joint venture beide bedrijven ook toe om de volledige productieketen van A tot Z te beheren. “Ook op het gebied van kwaliteit en controle creëert deze samenwerking een grote meerwaarde”, geeft Marcel Laeremans aan. “Klopt”, zegt Dirk Nelen. “Zo kan bijvoorbeeld onze dochteronderneming BGMC, die zich specialiseert in de valorisatie van rode organen, het verwerken van slachtafval en het uitbenen van varkenskoppen, vanaf midden 2015 deze grondstoffen rechtstreeks van het nieuwe slachthuis afnemen. Doordat het dan gaat om leveringen binnen de eigen groep beheren we de productie van A tot Z en kunnen we op elk moment kwaliteitscontroles uitvoeren, wat de consument enkel ten goede kan komen.”

Nieuw Oevels slachthuis met slachtcapaciteit van 40.000 varkens per week

Om hun slachtcapaciteit gevoelig uit te breiden bouwen de Groep Noordvlees Van Gool en de Groep Vanden Avenne samen een nieuw en ultramodern slachthuis, goed voor een investering van €20 miljoen, in Oevel. Het zal een capaciteit hebben van 40.000 varkens per week. Het slachthuis zal uitgebaat worden door een nieuwe vennootschap die beide partners opstarten. De start van de bouwwerken is voorzien vanaf midden 2014. De ingebruikname van het nieuwe slachthuis is gepland vanaf midden 2015. Het nieuwe slachthuis zal 100 medewerkers tewerk stellen.