"Sinds 1545 is de Abdij van Tongerlo in het bezit van de meest getrouwe replica van het Laatste Avondmaal, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci.

Het doek heeft nood aan restauratie. Het wordt hiervoor verplaatst en na restauratie zal het tentoongesteld worden in de abdijkerk.

Voor de restauratiewerken is een premie van 109.476,00 euro toegekend", laat minister Diependaele weten.

De abdij van Tongerlo werd gesticht rond 1130, toen een aantal norbertijnen van de Sint-Michielsabdij in Antwerpen zich vestigden op het landgoed van heer Giselbert van Castelré. Tot ver in de 16e eeuw had de abdij van Tongerlo uitgebreide bezittingen in het hertogdom Brabant.

In 1796 kwam aan de abdij een voorlopig einde, wanneer Franse revolutionairen de norbertijnen uit het complex verdreven. Hierna werd de abdij verkocht en werd een deel van de gebouwen gesloopt, waaronder de kerk.

Pas in 1838 werd de orde heropgericht om twee jaar later terug te keren naar Tongerlo. Gedurende deze lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.  Foto S. Pauwels/Erfgoed.

De voornaamste gebouwen zijn ingeplant rondom een uitgestrekt binnenplein en zijn sinds 1976 beschermd als monument.'