Het Geelse stadsarchief heeft een rijke foto- en filmcollectie met prachtige beelden van het Geelse leven vroeger. Met het project 'Voorbeeldig Geel' gaat het stadsarchief op tournee langs de Geelse gehuchten.

In ieder gehucht wordt gedurende één weekend een multimedia-expo opgesteld met een selectie beelden en films van het gastgehucht. Bel mag op 18 en 19 februari de tournee in gang trappen.

Op 18 en 19 februari tovert 'Voorbeeldig Geel' de Chirolokalen van Bel om in een expo met beeldschermen en projectoren. Dat weekend worden continu oude filmpjes en foto's getoond over het leven in en de mensen van Bel.

Oude klasfoto's, dias van de chiro, filmpjes gemaakt door priester Aloïs Claes, enz. De Chiro van Bel opent in hetzelfde lokaal een bar waar iedereen welkom is om bij een drankje herinneringen van toen op te halen.

De foto's en films werden doorheen de jaren verzameld door het Geelse Stadsarchief, maar de afgelopen maanden werd er ook gericht gespeurd naar foto's die nog verborgen zaten in koekendozen bij mensen thuis.

'Die zoektocht leverde heel wat onbekend materiaal op dat we hebben gedigitaliseerd,'  vertelt Karel Swolfs, bezieler van het project. 'De mooiste foto's gaan we tonen op 'Voorbeeldig Geel – editie Bel'. We hopen dat we meteen ook meer informatie kunnen verzamelen over de foto's. Wie zijn de mensen die op de foto's staan? Wanneer werd een foto genomen? Deze info voegen we toe aan ons archief. Bel is het eerste gehucht waar we halt houden. Als deze formule aanslaat, dan plannen we zeker ook een 'Voorbeeldig Geel'-moment in de andere Geelse gehuchten.'

De speurtocht naar beeldmateriaal leverde heel wat filmmateriaal over Chiro Bel op. De oude 8mm-filmpjes werden door de Molse filmclub gedigitaliseerd en op dvd gezet.

Die dvd is te koop aan 11 euro, als je voor 18 februari besteld. Tijdens het Belse weekend van 'Voorbeeldig Geel' is de dvd ook te koop, maar betaal je iets meer.

Heb jij thuis nog oude foto's en filmpjes over Bel liggen? Wil je graag de dvd bestellen? Laat dit dan zeker weten aan karel.swolfs@telenet.be of 0495 18 57 66.

'Voorbeeldig Geel' is een initiatief van Karel Swolfs, i.s.m. het Geelse Stadsarchief, het Geels Geschiedkundig Genootschap, de Geelse Cultuurdienst, Electromic, de Molse Filmclub en Chiro Bel.

Praktisch:

Zaterdag 18 en zondag 19 februari van 10 tot 18 uur.

Chirolokalen Bel, Hoogstraat 7, Geel

Gratis inkom, opbrengsten van de bar zijn t.v.v. Chiro Bel