U bent hier

Nu ook blauwalgen gevonden in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
10.08.2018 - 22.08u
Door: Mark Jaspers

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft bij metingen in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten blauwalgen aangetroffen. Na het kanaal Bocholt-Herentals en een aftakking daarvan, het kanaal naar Beverlo, is het al de derde grote waterweg in de provincie Antwerpen waar de bacteriën welig tieren door de hitte van de voorbije weken. De provincie laat weten dat ook hier een captatie- en recreatieverbod wordt ingevoerd.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier, maar giftige stoffen afscheiden die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. De mogelijke klachten bij de mens zijn huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmproblemen.

De gouverneur, de Dienst Noodplanning en De Vlaamse Waterweg willen volgens de provincie niet meer verbodsmaatregelen opleggen dan noodzakelijk, ook al gezien het watertekort door de droogte.

Er komt echter wel een verbod om water te capteren uit het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, zowel voor het besproeien van landbouwgewassen als voor drinkwater voor vee. Zachte waterrecreatie zoals kajakken of kanovaren, vissen, waterski en wakeboarden wordt eveneens verboden, pleziervaart mag wel nog. Zwemmen is er sowieso niet toegelaten. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto