O1 betreurt werkwijze aankoop college van gronden
'Gisteravond stemde de gemeenteraad van Olen over de aankoop van een stuk grond op de hoek van Tramstraat met Voortkapelseweg. O1 is blij met deze aankoop aangezien ze kadert in het optimaliseren van de veiligheid in d schoolomgeving.
“Toch stellen we ons vragen bij de manier waarop deze aankoop tot stand kwam” zegt Jan Verhaert. “De aankoop kwam op de gemeenteraad van april. Het schepencollege tekende in januari al een intentieverklaring met de verkoper. Vervolgens lieten zij al werken uitvoeren door de technische dienst.
De beslissing tot aankoop is echter een bevoegdheid van de gemeenteraad die hierin totaal niet werd betrokken. Had de bevoegde schepen sneller in actie geschoten, had ook de prijs van 230 euro per vierkante meter goedkoper geweest.”
O1 betreurt dat de aankoop en werken gebeurde zonder hierin de gemeenteraad te kennen. “Wij willen graag op een constructieve manier samenwerken aan een Olens beleid. Werken aan een veilig schoolomgeving is uiteraard prioritair, ook voor ons. We hopen dan ook dat het college de volgende jaren wil samenwerken met alle partijen.”
O1 vreest dat verenigingen en vrijwilligers uit de boot vallen
Vandaag stemde de Olense gemeenteraad over de hervorming van de verschillende adviesraden. Voor de O1-fractie komt die hervorming alvast veel te vroeg. Het schepencollege kwam nog niet naar buiten met een visie op het beleid, maar reorganiseert vandaag al wel de verschillende adviesraden. Bovendien verwijst het bestuur naar een evaluatie die de huidige raadsleden niet te zien kregen.
Het college besliste eenzijdig over het opheffen van enkele adviesraden zonder enig overleg met deze raden. “De vrijwilligers die zich hier maandelijks voor hebben ingezet worden nu koudweg aan de kant gezet.” vult Riet Smits aan.
Wat de voormalige cultuurschepen nog het meest tegen de borst stoot is dat de verenigingen niet langer de kans krijgen te participeren in het beleid. “Tot vorige legislatuur was er de algemene cultuurvergadering en een cultuurraad. Ook de sportraad werd op eenzelfde manier georganiseerd.
Vandaag wil men beide raden laten opgaan in één vrijetijdsraad. Maar een algemene vergadering wordt er niet meer georganiseerd. Daardoor vrezen we dat in realiteit veel verenigingen niet meer gehoord zullen worden door dit bestuur”.
Steve Janssens verwondert zich over de afschaffing van de mobiliteitsraad, zeker met heel wat mobiliteitsvraagstukken die vandaag op tafel liggen. “De mobiliteitsraad zou net de plek kunnen zijn waar een draagvlak kan gecreëerd worden voor de moeilijke mobiliteitsdossiers in Olen.”
“Waar het me helemaal groen voor de ogen wordt, is de afschaffing van de milieuraad.” gaat hij verder. “Iedereen heeft vandaag de mond vol over de klimaatverandering. Wekelijks komen jongeren op straat om meer aandacht te vragen voor milieu.
Het is dan ook jammer dat net vandaag de milieuraad wordt opgedoekt. Het bestuur laat hier een kans liggen om enthousiaste jongeren te betrekken bij een thema waar zij van wakker liggen. Met de stemming van een dieselvrachtwagen in maart heeft dit college al bewezen dat ze best wel wat goede raad kunnen gebruiken inzake milieu.”
O1 wil nauwere samenwerking met de burger
Tijdens de gemeenteraad van april legde O1 twee voorstellen op tafel om de Olenaar meer te betrekken bij het beleid. Zij willen onder andere burgers de kans geven om voorafgaand aan de gemeenteraad rechtstreeks vragen te stellen aan de raadsleden.
“Tijdens de gemeenteraad kregen we heel wat agendapunten ter stemming over de reorganisatie van de Olense adviesraden. We maken er ons zorgen over dat door deze hervorming niet elke burger, vrijwilliger of vereniging nog wordt gehoord.” aldus Steve Janssens tijdens de gemeenteraad.
O1 ziet alvast twee kansen om elke Olenaar de kans te geven zijn vraag te stellen. Zo vroegen ze tijdens de gemeenteraad dat er een open forum op de website zou geplaatst worden.
“De gemeente is heel actief op sociale media en Hoplr. Dat zijn platformen waar de gemeente al makkelijk bereikbaar is. Maar omwille van privacyredenen zijn er mensen die er expliciet voor kiezen om weg te blijven van al deze platformen.” Het open forum geeft volgens hem heel wat kansen, zowel voor de Olenaar als voor het bestuur.
“Op basis van de vragen die gesteld worden op dit forum kan het bestuur nagaan welke vragen vaak worden gesteld. Die kunnen verzameld worden in een FAQ waar burgers nog sneller hun antwoord kunnen vinden. Daarnaast kan het bestuur de verzamelde info gebruiken om na te gaan welke info op de site ontbreekt of moeilijk terug te vinden is om de site aan te passen.”
Behalve online wil O1 de burger ook een forum geven tijdens de gemeenteraad en hen de kans geven rechtstreeks in dialoog te gaan met de raadsleden. “Hen vragen laten stellen bij het begin of het einde van de vergadering lijkt ons de ultieme vorm van burgers betrekken bij het beleid.
Een beleid voeren doe je samen. Er zijn trouwens al gemeenten en steden waar burgers de kans krijgen om in dialoog te gaan met de raadsleden.” (01)