U bent hier

Obama belooft tegen 2030 mensen naar Mars te sturen

Internationaal
11.10.2016 - 16.45u
Door: Herman Gezelle

De Amerikaanse president Barack Obama gaat er alles aan doen opdat er binnen de 15 jaar mensen naar Mars kunnen reizen. Dat schrijft hij in een opiniestuk op de website van nieuwszender CNN.

Om die droom waar te maken, wil de president gaan samenwerken met commerciële bedrijven.

Obama begint het opiniestuk met een anekdote over hoe hij als kleine jongen op de schouders van zijn opa toekeek toen de Amerikaanse astronauten van de maan terugkeerden en landden in Hawaï. Hij verwijst naar de verwezenlijkingen die het Amerikaanse ruimtevaartprogramma sindsdien heeft gemaakt.

"Het ruimteprogramma bewijst hoe de Amerikaanse nieuwsgierigheid grensverleggend is. Wij doen wat mogelijk voor om het wie dat doet."

De president herinnert er de Amerikanen ook aan dat hij tijdens zijn eerste openingstoespraak als president beloofde om wetenschap opnieuw een prominentere plaats te geven.

Het volgende doel is volgens Obama om tegen de jaren 2030 mensen naar Mars te sturen en ze veilig terug naar de Aarde brengen. Om dat te kunnen bereiken is er voortdurende samenwerking nodig tussen de regering en privé-vernieuwers, stelt Obama.

Die samenwerking is nu al goed bezig, stelt Obama en hij wijst erop dat privébedrijven in de eerstvolgende twee jaar voor het eerst astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS zullen sturen.

Om het uiteindelijke doel te bereiken moeten we leren om nieuwe woonvormen te bouwen die de lange ruimtemissies kunnen doorstaan. (vrt)

Beelden NASA.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto