Vanmiddag lanceerde het Obesitascentrum van AZ Mol haar vernieuwend multidisciplinair traject inzake obesitasbehandeling.

Een innovatieve realisatie die mogelijk werd gemaakt met de steun van een impulssubsidie 'zorginnovatie' van de provincie Antwerpen. De zorginnovatie zit hem in een sterk individualiseerbaar patiëntgestuurd zorgtraject met een combinatie van individuele consulten, workshops en een sterk onderbouw via een bewegingsaanbod op maat.

Met het oog op een duurzame gezondheidswinst voor de patiënt werd het bestaande zorgpad herdacht naar een netwerkmodel dat ook buiten de ziekenhuismuren doorwerkt.

Binnen dit traject ontwikkelde moveUP een geavanceerde eHealth applicatie voor obesitaszorg. Door deze innovatieve samenwerking heeft de Obesitaskliniek Mol als eerste in België deze app op maat beschikbaar voor haar patiënten. De lancering op 4 maart is niet toevallig: die dag vindt Wereld Obesitas Dag plaats.

In de hele wereld neemt obesitas dermate toe dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het als een epidemie beschouwt.

Uit de Belgische gezondheidsenquête van 2018 blijkt dat 15% van de Vlamingen obesitas heeft.

Klemtoon op patient empowerment Dr. Maarten Michiels (bariatrisch chirurg en projectverantwoordelijke): "We zijn bijzonder blij en dankbaar dat we deze kans gekregen hebben. Het innovatiebudget van de provincie Antwerpen was een enorme stimulans om te komen tot een sterk verfijnd en innovatief model van obesitaszorg.

Dit model met zijn vele mogelijkheden tot voorbij de ziekenhuismuren laat ons toe het traject aan te passen aan ieders noden. We vertrekken altijd vanuit de motivatie van de persoon zelf en we mikken samen op een duurzaam resultaat. Onze patiënten zijn onze inspiratie."

Pascal Faes (ervaringsdeskundige eerder te zien op 'De Weekenden' Canvas): "Ik ben zo tevreden dat ik de stap naar professionele begeleiding heb gezet. Dat ik na een jarenlange strijd tegen de kilo's en de vooroordelen mijn vrijheid en energie terug heb gewonnen, betekent veel voor mij.

Mijn gastric bypass heeft een enorm verschil gemaakt. Maar ik besef zeer goed dat een blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl een noodzaak blijft. Ik weet dat ik hiervoor kan blijven rekenen op de steun vanuit het zorgteam binnen en buiten het ziekenhuis van Mol in nauwe samenwerking met mijn huisarts."

Dr. Robrecht Ceulemans (bariatrisch chirurg): "Wij zijn ongelofelijk enthousiast over wat we hebben kunnen realiseren. Hoe sterk de hulpmiddelen, zoals chirurgie, ook zijn, vele voorwaarden voor succes op lange termijn blijven in handen van de patiënt.

Daarom reiken we onze patiënten maximaal alle tools aan om zelf hun zorg aan te sturen. Dit project is een verdere vertaling van onze lange traditie in multidisciplinaire zorg.

Ons team is onze kracht" Persoonlijke zorg op afstand In cocreatie met moveUP, een snelgroeiende Gentse onderneming gespecialiseerd in zorg op afstand, werd bovendien een specifieke app ontwikkeld voor obesitaszorg op afstand. In aanvulling op de klassieke consulten en occasionele chats, wordt nu continu de evolutie van de patiënt opgevolgd en geanalyseerd met gerichte metingen en vragenlijsten.

Ward Servaes (CEO moveUP): "We waren en zijn nog steeds onder de indruk van de kwaliteit van het obesitas-zorgteam in Mol en de motivatie om voor elke patiënt topkwaliteit op maat te leveren. Samen hebben we de app verder verfijnd en getest in een pilootstudie.

Via een overzichtelijk dashboard beschikt het obesitasteam Mol permanent over alle informatie over patiënten thuis. Van onze kant willen wij ook expliciet Ethias bedanken, die vanuit hun streven naar innovatie met hun Ethi'hub, in partnership hebben bijgedragen tot de eerste resultaten van deze pilot.

Momenteel wordt deze oplossing op verschillende plaatsen in België geïmplementeerd, echter de première voor de obesitas-applicatie is duidelijk voor het AZ Mol.

Dr. Robrecht Ceulemans: "Zo maken we het mogelijk dat ook voor patiënten thuis de juiste zorgverstrekker op het juiste moment, voorzien van de juiste informatie de juiste zorg kan aansturen."

Dr. Maarten Michiels: "Bovendien laat het ons toe de intensiteit van de zorg aan te passen aan de verschillende fases van het proces waardoor we met dezelfde middelen de patiënt langer kunnen opvolgen en beter begeleiden naar een duurzaam resultaat."

Belang van zorginnovatie Provincie Antwerpen gaf groei- en ontwikkelingskansen aan dit initiatief met een financiële ondersteuning van 50.000 euro uit het impulssubsidiefonds voor zorginnovatie.  Kathleen Helsen (gedeputeerde voor economie en zorginnovatie): "Niet alleen de manier waarop aan opvolging en preventie wordt gedaan is vernieuwend, ook de plaats waarop dat gebeurt.

Door deze taken deels te verplaatsen buiten de muren van het ziekenhuis kan daar op de werkvloer een andere arbeidsorganisatie ontstaan, die het takenpakket werkbaarder maakt voor de zorgverleners. Dubbele winst dus, zowel voor de patiënt als de zorgverlener.'