Max Van Den Bulck uit de Servaas Daemsstraat 101 ontdekte maandag bij het graven in de tuin 4 oorlogsprojectielen uit Wereldoorlog II.  De obussen zijn 40cm lang met een diameter van 12cm en vooraan voorzien van een ontstekingskop.

Politie Neteland bakende de gevaarlijke zone af en verwittigde DOVO die de bommen dinsdag komt verwijderen. Voor Noorderwijk betekent dit onverwacht laat oorlogsnieuws.

Marc was op zoek naar een verdwenen scheidingspaal van een gehuurde weide en stuitte op de 4 granaten. Vraag is hoe het artilleriearsenaal daar is geraakt. Marc beweert dat op de vindingplaats vroeger een greppel was.

Op 5 september 1944 is er in de onmiddellijke buurt hevig slaggeleverd tussen het optrekkende Canadese en het terugtrekkende Duitse leger.

Update 12/10 om 13u :

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) van het Ministerie van Defensie kwam vandaag de 4 obussen ophalen,  waarop Marc Van Den Bulck stuitte bij het zoeken naar een scheidingspaal.

De springtuigspecialisten beweerden dat de obussen dateerden van de Eerste Wereldoorlog. Een van de springtuigen was een gasgranaat, misschien wel gevuld met Yperiet. De obussen zijn vermoedelijk om een of andere reden door het Duitse leger ter plekke achtergelaten, bijvoorbeeld omdat de gevechtsplaats omwille van de oprukkende vijand snel moest ontruimd worden.

Het oorlogsarsenaal wordt op DOVO-terrein tot ontploffing gebracht. De gasgranaat krijgt een speciale behandeling.

Jos Vermeulen / NNieuws.