Woensdagavond heeft de OCMW-raad van Westerlo goedkeuring verleend aan de verbouwing van een deel van het oude rusthuis tot Lokaal Dienstencentrum.  "Dit is de kroon op het werk van negen maanden van veel vergaderen en overleggen", zo zegt OCMW-voorzitter Kristof Welters (CD&V) fier. De verbouwing gaat alleen over de laagbouw van het oude rusthuis. "Het gebouw krijgt een volledige opfrisbeurt. Er komen leslokalen, en de polyvalente zaal het Rietje wordt uitgebreid met een sociaal restaurant", zegt voorzitter Welters. Ook de rusthuiskeuken wordt volledig vernieuwd en uitgebreid, om te voldoen aan de nieuwste regelgeving wat betreft hygiëne.

Er komt een uitgebreid onthaal, en in het nieuwe bureelgedeelte zullen de thuiszorgondersteunende diensten samen gehuisvest worden. Het kapsalon wordt vergroot, en de twee pedicurelokalen krijgen een nieuwe stek. Ook de omgeving zal in een fris kleedje gestoken worden. Zo wordt er eindelijk een parking rond het administratief centrum aangelegd. Zelfs een parkje met zitbanken en een petanquebaantje zitten bij in het project. Daarbovenop wordt ook een wachtpost voor huisdokters geïntegreerd in dit renovatieproject. Die wachtpost zal open zijn in het weekend, en start al vanaf januari 2014 in het oude rusthuis, maar zal dan later verhuizen naar de nieuwe dokterskabinetten die in het Lokaal Dienstencentrum voorzien worden.

Het Lokaal Dienstencentrum moet een ontmoetingsplaats worden voor alle inwoners van Westerlo. In het bijzonder wordt er aandacht geschonken aan kwetsbare groepen en senioren. Een dienstencentrum organiseert informatieve, algemeen vormende en recreatieve activiteiten, en biedt thuiszorgdiensten aan. De ontmoeting met anderen staat centraal.

"Ons Lokaal Dienstencentrum moet een bruisend centrum worden, dat het sociale netwerk van Westelnaars uitbouwt en dat mensen ondersteuning biedt in het dagelijkse leven", vertelt Welters nog. De investering bedraagt 2 miljoen euro, waarvan een deel gesubsidieerd wordt. "Ons OCMW kan deze investering financieel aan. En ook in economisch moeilijkere tijden moet je durven investeren." De OCMW-campus in de Verlorenkost is aan het uitgroeien tot een heuse woonzorgzone, met het nieuwe rusthuis en het Lokaal Dienstencentrum als spil. Ook Westerlo heeft te kampen met de vergrijzing, en daar wil het OCMW-bestuur een antwoord op bieden. De hoogbouw van het oude rusthuis (de oude beddenvleugel) wordt voorlopig ongemoeid gelaten. Amper vijf maanden na de verhuis heeft die oude beddenvleugel al heel wat nieuwe bestemmingen gekregen.

Op de benedenverdieping is daar nu al de nieuwe dagopvang (CADO) gehuisvest en de voedselbedeling.  Op de eerste verdieping heeft de tweedehandskledingdienst een nieuwe stek gevonden, en op de bovenste verdieping start op 14 oktober het peuterspeelpunt van het Huis van het Kind.   Het OCMW hoopt dat de werken volgend voorjaar kunnen starten. Er wordt uitgegaan van een bouwtermijn van een klein jaar.    
"We hebben trouwens nog altijd geen originele naam voor ons dienstencentrum. Alle ideeën zijn nog welkom, en mogen altijd doorgegeven worden!"besluit de OCMW-voorzitter.