Het OCMW biedt privéondernemers interessante samenwerkingsinitiatieven voor de tewerkstelling van art. 60§7’ers. Voor de art. 60§7’er betekent dit een verhoging van kansen in het normale arbeidscircuit. Voor de ondernemers staat er tegemoetkoming in loonkosten en een intensieve begeleiding van het OCMW tegenover. Een win-winsituatie voor alle partijen.

De dienst arbeidsbegeleiding begeleidt mensen met recht op een leefloon of steun gelijk aan het leefloon naar een opleiding of een tewerkstelling. De doorstroom naar het normale arbeidscircuit verhogen is hierbij de voornaamste doelstelling. Momenteel werkt de dienst hiervoor vooral samen met vzw’s, sociale economie en openbare instellingen. Om de stap naar privéondernemingen te verkleinen start het OCMW met twee nieuwe projecten: art. 60-privé en werkplekleren.

 

Art. 60-privé: werkplekleren voor vacatures van lange duur

Het OCMW leent steungerechtigde werkzoekenden als het ware uit aan ondernemingen voor een bepaalde periode (tussen 1 en 2 jaar). De bedoeling is om de werkzoekenden te (re)integreren op de arbeidsmarkt. Interessante financiële tussenkomsten, zoals het verlagen van de loonkosten, maakt deze samenwerking interessant voor de privéondernemers. Tijdens deze tewerkstelling garandeert het OCMW de onderneming en de werknemer een intensieve opvolging en begeleiding.

Werkplekleren: korte stages

Via kortdurende stages biedt het OCMW extra leerervaring aan voor art. 60§7’ers. Een stage in een privéonderneming geeft hen de mogelijkheid om verschillende competenties te verwerven. Bovendien verwerven de medewerkers zo extra kennis, technische vaardigheden en arbeidsattitudes. De stageperiode duurt maximaal één maand en is kosteloos voor de ondernemer. Ook gedurende deze korte stages biedt het OCMW opvolging en begeleiding.