Senioren willen zo lang mogelijk thuis wonen. De zorgcoördinator van het OCMW van Westerlo werkt al jaren thuiszorg op maat uit zodat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Nachtoppas is daarbij erg belangrijk, maar in onze regio is het aanbod nachtoppas erg beperkt.

Het OCMW van Westerlo ondertekende daarom een samenwerkingsovereenkomst met de vzw Solidariteit voor het Gezin. "Deze vzw is de grootste vrijwilligersorganisatie van Vlaanderen in de thuiszorg", zegt OCMW-voorzitter Kristof Welters. "In de Kempen zijn ze nog niet zo bekend, maar de organisatie is al jaren actief in de Welzijnssector, met 5.600 personeelsleden en 1.300 vrijwilligers."

De overeenkomst houdt in dat Solidariteit voor het Gezin in Westerlo een vrijwilligersnetwerk uitbouwt, samen met het OCMW. Bij nachtoppas slaapt een vrijwilliger in bij een cliënt waardoor hij/zij een oogje in het zeil kan houden en ondersteuning kan bieden waar nodig. Hulp bij verplaatsing in huis, een maaltijd opwarmen,...

"Door de zorgen te delen met een vrijwilliger zal een mantelzorger het ook langer volhouden om er te zijn voor de zorgbehoevende ouders, buren of vrienden", zegt Welters. "Onderschat niet wat het is voor een mantelzorger om dag in dag uit mee in te staan voor de zorg, en om die zorg te combineren met het gezin. Ook voor de mantelzorger is het belangrijk om er even tussenuit te kunnen, om dan met hernieuwde energie er weer tegenaan te gaan."

In ruil voor het vrijwilligerswerk biedt Solidariteit voor het Gezin een forfaitaire onkostenvergoeding, een verzekering, begeleiding en bemiddeling van de coördinator, en vorming. De uren en dagen van beschikbaarheid bepaal je als vrijwilliger natuurlijk zelf.

"Wij hopen echt dat dit initiatief succes kent. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat in de nabije toekomst zorgbehoevenden 's nachts kunnen rekenen op een wakend oog en op de nodige hulp en begeleiding," besluit voorzitter Kristof Welters.