Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV-ISP) zijn er op dit moment in ons land zoveel griepgevallen dat er sprake is van een epidemie. Het is dan ook nog steeds erg druk in de meeste ziekenhuizen. Veel patiënten komen er aankloppen met infecties of problemen aan de luchtwegen.

"De voorbije week hebben we vastgesteld dat er nu al 233 mensen per 100.000 inwoners naar de huisarts zijn gegaan met griepklachten. De drempel ligt op 144. Dat betekent dus dat we aan het begin staan van de jaarlijkse griepepidemie", zegt dokter Steven Van Gucht van het WIV.

De toename is enerzijds te wijten aan de hervatting van de economische en schoolactiviteiten na de kerstvakantie, maar ook de koude temperaturen hebben er mogelijk aan bijgedragen.

"In principe mogen we ervan uitgaan dat de griepactiviteit binnen drie, maximaal vijf weken haar piek zal bereiken. Dat betekent dat het aantal griepgevallen de komende weken gemakkelijk nog kan verdrie- tot verviervoudigen", aldus nog Van Gucht.

Zo goed als alle grieppatiënten hebben het virus A(H3N2). Dat is nauw verwant met de A(H3N2)-vaccinstam van de in ons land verkrijgbare vaccins.

Wie niet gevaccineerd is kan dat nog altijd doen, want een griepepidemie kan tot 12 weken duren. Regelmatig de handen wassen is ook nuttig om besmetting te voorkomen. En wie griep krijgt, blijft ook het best thuis om anderen niet te besmetten. (belga)