In het kader van de impulssubsidies voor innovatie binnen de sociale economie keurde de provincie Antwerpen een subsidiedossier goed voor de automatisatie van de textiellijn in het centraal magazijn van De Kringwinkel Zuiderkempen in de site te Geel.

De installatie van een geautomatiseerde textiellijn past in de algemene doelstelling van het globale subsidiedossier 'doorstroming van doelgroepmedewerkers': het aanbieden van een brede waaier aan technische en arbeidsmatige competenties aan onze medewerkers, binnen onze sociale economie projecten, om de kans
op activering en doorstroming naar de reguliere of sociale economie te verhogen.

Gedeputeerde Peter Bellens: 'Door een vereenvoudiging van het productieproces kunnen we voor de zwakkere kansengroepen een kwaliteitsvollere arbeidsomgeving creëren. Hierdoor verlagen we de werkbelasting, verbeteren we de ergonomische werksituatie en verhogen we de veiligheid. Dit zorgt ervoor dat ook zwakkere kansengroepen kunnen worden ingeschakeld in dit vereenvoudigde productieproces,
zoals o.a. arbeidszorgmedewerkers. Bovendien biedt het de medewerkers de kans om beschermd kennis te laten maken met een arbeidsomgeving die de industriële situatie benadert. Deze manier van werken zal de kans op doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen verhogen'.

Bovendien zorgt deze werkwijze voor een verhoging van het lokaal hergebruik van de textielfractie. De Kringwinkel Zuiderkempen zamelt immers herbruikbare goederen in met het oog op maximaal hergebruik, dat sectoraal vastgelegd is op een minimum van 50%. We stellen vast we in totaliteit nu al op 50% hergebruik zitten maar dat we dit percentage nog niet halen voor de textielfractie afzonderlijk.

Er zit dus nog een bijzonder groot potentieel in deze fractie die we tot voordien niet volledige verwerkt kregen en die dus niet in onze Kringwinkels geraakte. We kunnen, als antwoord op deze problematiek, de capaciteit van de textielverwerkingseenheid vergroten door middel van automatisatie van de productieprocessen.

Stafmedewerker Yvo Croes: "Dit geautomatiseerd productieproces biedt enorme mogelijkheden om een heel diverse groep medewerkers een kans op werk te bieden met daarbij de mogelijkheid om binnen 1 productielijn door te groeien van heel eenvoudige handelingen naar complexere, meer uitdagende opdrachten. We kunnen mensen echt een groeitraject aanbieden tijdens hun tewerkstelling, zowel voor vaste medewerkers als voor mensen met een tijdelijk statuut. Dit is interessant voor de verschillende toeleiders waar we nu al mee werken, daarenboven kunnen we aan we bijkomende toeleidende instanties jobkansen aanbieden. Bijkomend voordeel is dat we een hoger rendement bij onze productie kunnen realiseren met mensen met uiteenlopende capaciteiten.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Yvo Croes, stafmedewerker, op het nummer 0477 62 33 89.